Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattungbyn, Stackmora eller Kyrkbyskolan riskerar nedläggning

/
  • Kyrkbyskolans framtid är oviss, men läggs troligen ner till stora delar. Lokalerna är otympliga.FOTO: BENGT OLDHAMMER

Annons

Carina Gillgren (mp) talade sig varm för Skattungbyns skola under måndagens fullmäktige. Som framgår av förslagen nedan ligger den skolan risigt till liksom Stackmora och Kyrkbyn.
I går kväll gick startskottet för vilka skolor som ska överleva in i framtidens Orsa.

Skolutredningen presenterades alltså i går kväll i kommunsalen.
Därmed har startskottet för den politiska behandlingen av skolutredningen gått.
”Älsken sanning och frid” lyder devisen på Kyrkbyskolan. Frågan är nu om den kommande debatten kommer att leva upp till detta?
Carina Gillgren framhöll i fullmäktige att skolan i Skattungbyn är mer än en skola och att man inte kan bortse från sådant i en helhetsbedömning

Flera skolor ska bort

- Läggs Skattungbyns skola ner är det att säga godnatt till byn.
Många barnfamiljer söker sig till den fina miljön i Skattungbyn. I >samtliga förslag utom förslaget om oförändrad organisation är Stackmora skola nedlagd.
I fyra av förslagen finns inte heller Skattungbyn kvar. Anledningen är de höga lokalkostnaderna för de små skolorna. Ekonomin styrs över på lokaler i stället för pedagogik.
Förslag ett innebär att man behåller nuvarande organisation. Förslag två bygger på tre skolor, Orsaskolan, Bergetskolan och Digerberget.
Där finns alltså inte Kyrkbyskolan kvar på grund av lokalernas beskaffenhet och möjligheten till utbyggnad på övriga skolor. Bergetskolan har redan i dag möjligheter att ta emot ytterligare elever.

Tre alternativ

Här finns tre alternativa lösningar på hur eleverna skall fördelas.
I förslag tre behåller man en av skolbyggnaderna på Kyrbyskolan, Berget och Digerberget samt Orsaskolan.
Orsaskolan får då ta emot sjätteklassarna från alla skolor. I förslag fyra behåller man samma skolor, men med annan fördelning av eleverna. Orsaskolan är kvar som 7-9 skola.

Skattungbyn dyr

I det sista förslaget finns Skattungby skola kvar tillsammans med Digerberget och Berget, samt Orsaskolan. Det förslaget skulle dock innebära en oproportionerligt hög kostnad för Skattungbyn jämfört med övriga skolor.
Detta är en kraftig summering av utredningen, hämtad från en sammanställning på Orsa kommuns hemsida.

Mer läsning

Annons