Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen vill ha redovisning om åtgärder för samverkan

Annons

Socialstyrelsen riktar kritik mot Mora lasarett för det sätt på vilken en ung man, som råkat ut för en skidolycka, vårdades i slutet av januari i år.
Händelsen, när patienten drabbades av andningsstillestånd och svåra smärtor, har anmälts av läkare vid lasarett i enligt med Lex Maria.

Den unge skidåkaren, i 20-årsåldern, fick efter den inledande vården oerhörda smärtor i ena benet. Smärtor som var svåra för vårdpersonalen på ortopedkliniken att få bukt med, trots att de gav patienten lämpliga läkemedel.

Andningsstillestånd

Efter många om och men fick han plats på lasarettets intensivvårdsavdelning, IVA, där det under en period gjordes hjärt-lung-räddning på patienten eftersom han drabbats av andningsstillestånd.
Först i samband med det fick patienten plats på den i övrigt fullbelagda intensivvårdsavdelningen vid lasarettet.
Socialstyrelsen konstaterar att berörd läkare och sjuksköterska vidtagit de adekvata åtgärder, som behövdes i samband med patientens svåra smärtor.

Brustit i samverkan

Däremot har ”det brustit i samverkan mellan de olika specialiteterna”, anser Socialstyrelsen. Den tycker att i en situation som denna, då en patient kräver extra övervakning och utökade medicinska insatser, får patientsäkerheten inte åsidosättas på grund av brister i samverkan eller på grund av vårdplatssituationen.

Redovisa åtgärder

För att undvika att något liknande upprepas, vill Socialstyrelsen att verksamhetscheferna senast 16 januari nästa år, redovisar vilka åtgärder som ska vidtas när det gäller samverkan mellan klinikerna. Framförallt omkring situationer/patienter som kräver extra övervakning och utökade medicinska insatser.
ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons