Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora kulturhistoriska värden gick upp i rök - ingen blev skadad

Annons

Stora kulturhistoriska värden gick upp i rök i centrala Mora natten mot tisdagen.
Detta när Faleij-huset, ursprungligen, uppfört 1840, eldhärjades så till den grad att det betraktas som totalförstört.
- Branden började i ett soprum i anslutning till fastigheten. Däremot är brandorsaken oklar, säger Per Stridde, tillförordnad räddningschef i Mora.
En kvinna fanns i fastigheten men hon väcktes av brandvarnare, som dagen innan försetts med nytt batteri.

Larmet om branden inkom till räddningstjänsten i Mora strax efter midnatt, natten mot tisdagen, närmare bestämt klockan 00:22. Detta när räddningstjänsten var på utryckning till en adress på Noret.

Fullt utvecklad

När manskapet, som därför omdirigerades, kom fram till den brinnande fastigheten i centrum var det en fullt utvecklad brand.
- Elden hade tagit sig genom en vägg, upp i bjälklaget mellan nedre- och övre våningarna och fick rejäl fart på övervåningen, uppger Per Stridde.
Släckningsarbetet blev svårt på grund av husets konstruktion. Taket bestod exempelvis av såväl pärt, plåt som tegel. I fastighetens nedre våning fanns, är branden upptäcktes, en kvinna. Hon klarade sig dessbättre utan fysiska skador och räddades sannolikt av det faktum att hon så sent som på måndagen installerade nya batterier i brandvarnarna. Hon kunde ta sig ut ur det brinnande huset på egen hand.

Viktigt

- Det visar hur viktigt det är med fungerande brandvarnare, framhåller Per Stridde, som tillägger att när kvinnan väcktes av den tjutande brandvarnare på nedre våningen hade det brunnit ett tag på den övre våningen.

Totalförstörd

Eftersom fastigheten betraktas som totalförstörd var det stora värden som gick till spillo. Men det kunde ha varit än värre. Räddningstjänstens manskap på plats bidrog till att rädda många värdeföremål.
- Bland annat åtminstone en Zornmålning, säger Per Stridde.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons