Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tricket var att männen sålde fiktiva tjänster. Planerade starta bank i Sverige

/

Annons

En 36-årig Morabo kan ha varit med om att ha lurat svenska staten på mångmiljonbelopp. Det skriver Dagens nyheter den 18 september.
Tidningen skriver vidare att de svenska affärsmännen genom att kringgå USA:s förbud mot nätspel på kredit tjänade 295 miljoner kronor. Men istället för att skatta för intäkterna i Sverige slussade männen, enligt åklagaren, pengarna till olika länder och plockade sedan ut dem svart.

Spåren slutar tydligen i Panama, där svenskarna kan ha mutat sig till en licens att driva bank.
Totalt har sju män i åldrarna 36 till 56 år åtalats för nio fall av grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Agerat ”målvakt”

Och en av männen är alltså en 36-årig man bördig från Mora som har agerat som ”målvakt”. Mannen utvandrade till Stor-britannien 2007 och dömdes nyligen till fängelse för medhjälp till grovt skattebrott. Han krävs nu på nio miljoner kronor i skatt.
De påstådda brotten i denna härva består i att affärsmännen skapat en svårgenomtränglig skog av bolag i olika länder och plockat ut oskattade vinster med hjälp av falska fakturor.

Nekar

Enligt Ekobrottsmyndigheten, EBM, kan morabon tillsammans med de andra så kallade affärsmännen ha varit med att om att lura svenska staten på 50 miljoner kronor i utebliven moms. De åtalade nekar i allt väsentligt till anklagelserna. Rättegången väntas hållas i Stockholms tingsrätt i slutet av detta år eller i början av nästa, skriver DN.
MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42/
070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons