Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

trots regeringens ja till bostadskvarteret Måsen vid Orsasjön

Annons

Regeringen har sagt ja till att Orsabostäder ska få bygga det nya bostads-kvarteret Måsen. Grannar till det planerade området har överklagat byggplanerna in i det längsta. Trots att de nu fått avslag av regeringen ger de inte upp.

- Än har vi inte gett upp hoppet. Vi ska fortsätta att protestera även när de sätter i gång med byggnationen. Men det är ju svårt att veta hur man ska gå till väga, det är första gången jag sysslar med något sånt här, säger Stefan Broberg, en av de personer som överklagat bygget. Även Mikael Holmberg som var med och överklagade har inte gett sig än. Han är mitt i semestern nu men säger att han ska titta på om det går att gå vidare på något sätt trots regeringens avslag.
- Det känns tråkigt att de inte gick på vår linje, jag trodde att de skulle inse att det inte är lämpligt att bygga där, säger han.

Protestlistor

För ungefär ett år sen sa Orsas kommunfullmäktige ja till att kvarteret Måsen skulle få byggas. Det planerade bostadskvarteret ligger fint nere vid Orsasjöns strand precis invid campingen. Men redan då byggplanerna annonserades stötte de på protester från personer boende bredvid det tilltänkta området. De protesterande grannarna ansåg att det inte var lämpligt att bygga så nära vattnet på grund av översvämningsrisken, att området redan var överexploaterat och att området inte rymmer mer trafik än det redan har. Protestlistor samlades in, man överklagade till Länsstyrelsen när kommunen gett klartecken, och när även de avslog överklagan gick ärendet upp till regeringen som nu också godkänner bygget. Från Orsabostäders håll är man däremot nöjd.

Bostadsbrist

- Ja det känns bra, det är första gången vi har haft en så stor efterfrågan på en byggnation. Dessutom har vi bostadsbrist i kommunen och nybyggen är därför nödvändiga, säger Hans Göran Olsson (s), ordförande i Orsabostäders styrelse.
Bygget planeras att komma i gång inom ett år. Det är däremot inte spikat än om lägenheterna kommer att vara hyres-, bostadsrätt, eller ägarlägenheter.
Mikael Holmberg säger att han själv inte kan se den stora bostadsbristen i kommunen, men att det i så fall måste finnas andra områden att bygga på.
- Det finns gott om mark att bygga på, varför är det nödvändigt att bygga just här? frågar han sig.
MATILDA ERIKSSON REHNBERG
0250-594342
matilda.eriksson-rehnberg@daladem.se

Mer läsning

Annons