Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i Finnmarken ger elever och lärare en chans att lära känna varann

Annons

- Neeej! Säg inte att vi ska gå igen. Jag har redan gått 70 mil och är nästan död ... sa en av de omkring 80 eleverna i årskurs nio, Orsaskolan.
De lär minnas den här veckans första tre dagar ett tag. Dagar som innehåller exempelvis vandringar, matlagning på trangiakök och friluftsliv i största allmänhet

Syftet är att ge eleverna en bra start under deras sista läsår, exempelvis att de ska lära känna både varandra och lärarna på ett annat sätt än tidigare.
- Det blir en kick off för eleverna, säger läraren Henrik Göthberg.
Vid nio-tiden i går, måndag, förmiddag rullade bussarna med eleverna iväg från Orsaskolan. Destination: Nordkap.
Nej, inte klippan långt upp i Nordnorge, men väl sisådär åtta mil från utgångspunkten. Mitt ute i Orsa finnmark.

Gick fyra kilometer

De sista omkring fyra kilometerna vandrade eleverna tillsammans med sina lärare i arbetslag nio. Väl framme på Finnberget, där det gavs möjlighet att njuta av en milsvid utsikt för den som ville, fick eleverna resa tälten, och finna sig tillrätta.
De flesta tyckte det att det var ett trevligt initiativ av deras lärare.
- Bättre än att vara i skolan i alla fall, sa flera av de elever som Dala-Demokraten träffade.
Då hade de vandrat i skogen längs Präststigen. Något som bara var en liten uppvärmning jämfört med vad som komma skulle.

En mil

I dag, tisdag, står en betydligt längre ”promenad” på schemat. Ungefär en mil i obanad terräng väntar. Innan de återvänder till Orsa på onsdag afton ska dess-utom ytterligare en halv mil avverkas, sammanlagt alltså ungefär två mil. De som vill får även klättra upp till Rövarbergets grotta.

Nytt för många

För de flesta är dagar likt dessa en helt ny erfarenhet. Naturen har de flesta stiftat bekantskap med tidigare, men inte i den form det handlar om nu.
Enligt lärarna uppskattas ungefär tio elever ha ägnat sig åt friluftsliv tidigare. För merparten är det alltså något helt nytt; att bära ryggsäckar som väger 10-15 kilo, laga mat på trangiakök, sova i tält ute i vildmarken...
- Men det är kul! var de flesta eleverna överens om.

Finnmarkens historia

Det fanns alltså även de som har lite erfarenhet av att vandra. Jonas Zandén exempelvis, som inte hade några problem att tillaga den gulaschsoppa som han lät kompisen i klass 9:4 smaka på, var en av dessa.
Förutom praktiska övningar i friluftsliv fick eleverna även lära sig lite historia och få information om Orsa finnmark och Orsa besparingsskog. Detta genom Ingemar Gustavsson och Carita Bäcklund, vd för besparingsskogen, som hälsade på under måndagsaftonen.

Mer läsning

Annons