Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem var han? Jo Moras store fotograf. Är han framför eller bakom?

Annons

I dag firas Karl Lärka-dagen vid hans gamla gård ute på Sollerön. Det här året är det kvinnotema som gäller under Lärka-festligheterna och berättelser om kvinnliga kulturpersonligheter kommer att stå i centrum.

- Att det är kvinnotema i år beror på att Dalarnas hembygdsbok hade det temat och vi bestämde oss för att spinna vidare på det, säger Ulla Rombo, ordförande i samfundet Karl Lärkas vänner.
Karl Lärkas gamla gård, där firandet kommer att äga rum, ligger ute på Klikten på Sollerön. Omgivningarna är som tagna från ett vykort.
Röda pittoreska stugor, ängar, åkrar, får, allt det där som hör landsbygd till. Sommaridyllen på Sollerön är total.
Solleröbon Karl Lärka var en känd dokumentär-fotograf då han levde vid sekelskiftet.
Han dokumenterade det lantliv på Sollerön som han tyckte sig se försvinna och efter sin död donerade han sin gård till kommunen. Nu firas Lärka-dagen varje år i samband med hans födelsedag.

Till nästa vecka

- Att vi firar Lärka-dagen är för att minnas honom. Han var en mycket stor kulturpersonlighet och vi vill föra hans minne och gärning vidare, säger Ulla Rombo.
Firandet började redan i onsdags med en kulturkväll och kommer att pågå till mitten av nästa vecka. Förutom att minnas Karl Lärka kommer det att berättas om kvinnliga kulturpersonligheter från Dalarna. Sångerskan Lily Berglund från Kvarnsveden och Vilhelmina Skog, restaurangmänniska från Rättvik, kommer bland annat att uppmärksammas.
MATILDA ERIKSSON REHNBERG

Mer läsning

Annons