Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

“Vi har inte förstört någon kultur utan räddat den”

/

Annons

Fryksås är inget Djursholm.
Gunilla Frelin ger nu Matts Dahlström svar på tal.
- Han borde veta bättre. Teknik och kultur förändras. Vad skulle hänt om inte vi hade kommit, säger Gunilla.

Gunilla Frelin bor i Fryksås och sitter i styrelsen för byalaget. Gunillas mans farfarsfar byggde tillsammans med sina söner Fryksås hotell. Av spillvirket byggde Gunilla och hennes man huset som de nu bor i.
När hon läste artikeln (DD 25 september 2008) om journalisten Matts Dahlström som tycker att Fryksås med alla sina villor ser ut som ett enda stort Djursholm gick hon i taket.

Inte K-märkt

I dag har Fryksås 77 bebyggda fastigheter. Av dem är sju fast boende och skrivna i Orsa. Hälften av fritidshusen ägs av människor som bor i Ovansiljan. De flesta har ärvt sina hus och få av dem kommer från Stockholm.
- Vi var många som blev förbannade. Matts vet inte vad han talar om. När det gäller bygglov utgår jag ifrån att alla har det. Fryksås är inte K-märkt. Ändå tar byborna hänsyn mot miljön när dom bygger om dom gamla husen. Nybyggnationer är sällsynta. Det är klart att det inte ser ut som det gjorde förr. Men nu lever byn och har en själ, säger Gunilla.
Hon fortsätter:
-Under dom år som Anders Björklund jobbade som stadsarkitekt i Orsa godkände han om- och tillbyggnationerna. Det betyder att vi fick inte bara bygga knuttimrat. Det skulle också vara brädat. Det är dyrt att underhålla hus. Men på grund av att vi har räddat fasaderna har miljön också räddats. I dag är det fäbodbrukarnas barn- och barnbarn som håller Fryksås levande och så ser livet ut.


MATS LINDSTRÖM
0250-59 43 42 / 070-608 18 00
mats.lindstrom@daladem.se

Mer läsning

Annons