Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Viktigt att lyfta fram det konstnärliga i vår genomkommersiella värld”

Annons

Alla lågstadieelever i Mora bjuds denna vecka på teater med levande musik.
-- Mora har gjort sig ett namn i teaterkretsar som storinköpare. Ambitionen är att alla elever ska erbjudas minst en föreställning per år, säger barn- och ungdomsbibliotekarie Cecilia Gustavsson.

Barnen står i kö, pratar, rör sig, skrattar -- väntar på barns otåliga vis. Så öppnas dörrarna. Åsa Forsberg, Martin Öster och Malin Kärrbrink från Teater Fenix ska spela ”Bill och Bolla”, till stråktoner från Sörmlands musik och teater.
Bill har fått en lillasyster, Bolla. Det finns en hemlighet med henne. Med mycket rim och sång berättar skådespelarna hur Bolla blir allt större, fast mest till kroppen. Hon fyller ett, hon fyller två och lär sig gå, men vid tre års ålder säger hon fortfarande inte ett ord. Bill blir orolig när föräldrarna grubblar.

Bolla är bra

Till sist kommer doktorns besked:
-- Denna flicka får ni akta. Hon förstår så väldigt sakta. Bolla är sin egen sort. Hon tänker inte lika fort.
Först blir det förstämning. Folk gråter.
-- Hon blir aldrig som vi.
Sedan tänker de om. Är det verkligen dåligt?
Sensmoralen är att Bolla är bra som hon är.
-- Om Bolla är gla' då är ju allt som det ska, säger mamman.

Mycket barnkultur i Mora

Barnen har suttit tysta och följt föreställningen. Skrattat där det varit roligt. Nu klappar de i händerna.
Cecilia Gustavsson, som köper in barnkultur i Mora, tror att det är viktigt att uppleva konst och kultur redan som liten.
-- Det är viktigt att lyfta fram det konstnärliga i vår genomkommersiella värld. Det finns egentligen hur många argument som helst för konstnärliga upplevelser, säger hon.
Enligt henne har Mora ett ovanligt stort anslag till barnkultur: 323000 kronor. Mycket läggs på teater. Men hon tycker att lärare och rektorer behöver bli mer medvetna om varför det är bra att elever ser teater och annan kultur.
-- Det är egentligen ingen kritik -- jag förstår att de har så mycket att göra att de knappt håller näsan över vattenytan. Det är synd, för hur får vi någonsin tid att reflektera över vad vi håller på med? frågar sig Cecilia Gustavsson.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
0250-59 43 42
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Mer läsning

Annons