Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet i Mora blev 15-årig flickas död

Annons

På nätet har 19-åringen sökt kontakt med kvinnor. 15-åringen från Mora blev intresserad. De kom överens om att träffas i Mora. Det gick över styr.
– Jag tog stryptag tills hon var livlös, säger 19-åringen när han till slut erkänner att han mördat henne.

Utredningen av mordet vid Örjastäppan i utkanten av Mora i februari är en skakande varning för riskerna med Internet.
Mördare och offer är vana chattare. De blir bekanta på nätet. 19-åringen erkänner till slut att han haft kontakt med 80-120 kvinnor. I förhören tonar han ner det:
– Jag har bara tyckt att det har varit roligt att se hur de reagerat, säger han.
Ett par av hans kontakter har hittats och förhörts. De berättar hur de känt obehag. En av dem har lurat också 19-åringen till sin hemort bara för att se hur han ser ut. Han kom. Själv gav hon sig aldrig till känna.

Tejpad

Mordoffret i Mora tog personlig kontakt. Enligt 19-åringen har de träffats ett par gånger före mordet. På kvällen 15 februari stämde de träff igen.
Deras mobiler har haft täta kontakter.
För en manlig bekant har hon berättat om det kommande mötet och nämnt 19-åringens förnamn.
Telefonkontakterna visar hur han närmar sig Mora.
Byggarbetsplatsen vid Örjastäppan var ett känt ställe. Där hade de mötts tidigare.

Smärta

Enligt mördaren har träffen gått över styr. Flickan har protesterat, men då munnen varit tejpad har hon nypt honom. Han berättar hur han först slagit till henne och då hon inte slutat nypa honom sen strypt henne medvetslös.
– Jag fick ju panik, jag, jag trodde hon var död. Så jag drog henne bakom nån container. För att hon inte skulle ligga och plågas tog jag en sten och kastade i huvudet på henne, berättar han när han väl bestämt sig för att erkänna.
Bakom containern, dold under isoleringsmaterial hittades 15-åringen tre dagar senare död. Hon hade dött av massiva skallskador och hade omfattande skador över hela kroppen. De motsäger inte 19-åringens beskrivning av hur han dödat henne.

Barnvakt

Efter mordet åkte 19-åringen hem till sin sambo utanför Falun. De åkte sedan till bekanta vars barn de lovat vara barnvakt åt. Sambon säger sig inte ha märkt någon större skillnad mot viken dag som helst. Dagen därpå gick de på firmafest.
Efter erkännandet får 19-åringen frågan om han aldrig tänkt på att ringa ambulans när 15-åringen blev medvetslös:
– Nej, jag vet inte vad jag tänkte, men då skulle ju min sambo få veta på något sätt. Så det var jag ju också rädd för. Jag tänkte nog ingenting alls...

Fast

När den mördade 15-åringen hittades var 19-åringen i praktiken fast. Telefonsamtalen med offret band honom till henne. Det var bara en tidsfråga innan han skulle gripas. Den tekniska bevisningen är överväldigande.
– Den enda osäkra frågan i det här fallet är som jag ser det påföljden. Han är visserligen ung men han är över 18 år. Det är ett ovanligt brutalt mord. Jag utesluter inte att jag kommer att yrka på livstid, säger vice chefsåklagare Olle Sohlberg.

GUBB JAN STIGSON

Annons