Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvasan – kärvt i kalla spår, rekordmånga stoppades av repet

Artikel 60 av 83
Vasaloppet2018
Visa alla artiklar

Nattvasan blev en kärv och kall historia. Ovanligt många åkare stoppades när repet drogs i Evertsberg klockan två på natten.
Men 1374 åkare tog sig ändå i mål.

Annons
Lag Försvarmakten: Christofer Eriksson och Oskar Brandt från Östersund var först i mål.
Först i mål på tiden 04:28:16 - Christofer Eriksson och Oskar Brandt.Foto: Privat

I veckan var det länge oklart om det skulle bli någon Nattvasa på grund av kylan, man diskuterade även att korta loppet.

- Men på fredagskvällen klockan 20 stod trots allt åkare med matsäck och pannlampor vid starten i Sälen för att åka de nio milen till Mora. Det finns bara en kontroll längs vägen - raka motsatsen till fredagsmys för en soffpotatis.

Pannlamporna tänds vid starten i Sälen, klockan 20 på fredagskvällen.

– Det var fina förhållanden vid starten, runt 10 minusgrader. Sedan blev det minus 20 vid något ställe på banan, och det var trögt i spåret på grund av kylan, säger Camilla Sandy som är pressansvarig.

Läs även: Magisk start när kylan uteblev i årets Nattvasa

1500 tvåmannalag var anmälda, men många skrämdes nog av temperaturerna och till start kom 979 lag. Och av dem bröt 292 längs vägen.

– Ungefär hundra lag klarade inte repet i Evertsberg som drogs klockan 2 på natten. Det är en ganska hög procent i Vasalopps-sammanhang, men så var det även i fjol. Det är tufft för kroppen att jobba hårt på natten, men många vittnar också om att det är en fantastisk upplevelse, säger Camilla Sandy.

Kärvt och kallt i spåret, men ändå en fin upplevelse för många.

Strax före klockan 8 på morgonen gick de sista åkarna i mål efter tolv timmar i spåret. Totalt 1374 åkare klarade det nattliga äventyret, alltså 687 lag.

De som kom först i mål var en halvtimme långsammare än i fjol, ett tecken på tuffa förhållanden. Det var laget Försvarmakten: Christofer Eriksson och Oskar Brandt från Östersund på tiden 04:28:16.

Nattvasan Team Aktivsport med Staffan Larsson och Toni Kinnunen

Tvåa i mål var Team Aktivsport: Staffan Larsson (som vann Vasaloppet 1999) och Toni Kinnunen från Mora, på tiden 04:31:14.

Läs också: Staffan gjorde det omöjliga med stakning och glidvalla – för 24 år sedan

Trea i mål var Markus Leijon och Martin Johansson från Mora, på tiden 04:35:07.

Läs också: Stort quiz: 22 000 "försvunna" åkare, litervis med blåbärssoppa och flera månresor – testa vad du kan om Vasaloppet

Annons