Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Offret slogs ner bakifrån • 16-årig flicka svårt misshandlad

Annons

16-åringen kom gående genom ett grönområde i centrala Skövde när hon bakifrån träffades av en spark eller ett slag. Någon slet tag i hår och kläder och vräkte omkull henne. En stor, kraftig man satte sig grensle över henne och överöste henne med knytnävsslag.
Mannen var 32-åringen som för ett år sedan satt häktad, misstänkt för att ha mördat Pernilla Theorin i Avesta.

32-åringen åtalas nu för försök till våldtäkt. För att grensle över 16-åringen ha gett henne flera kraftiga knytnävsslag mot ansikte och huvud.
Han har enligt åtalet kört ner fingrar och tumme i flickans svalg och hals. När 16-åringen försökte vrida sig loss och hamnade på mage försökte han dra ner hennes byxor.
16-åringen var på väg hem efter en natt på stan och gick genom ett grönområde och pratade i telefon när hon plötsligt blev nerslagen och misshandlad.
Enligt åklagarens teori har 32-åringen sett henne när han köpte korv i närheten och sedan följt efter henne för att försöka våldföra sig på henne.

Vet inte

Överfallet skedde visserligen central i Skövde men ändå i ett grönområde med skymmande träd och avstånd till närmaste bebyggelse. 16-åringen hade bara några hundra meter till hemmet.
Flickans skrek hela tiden vilket fick flera personer att reagera. Polisen fick flera larm från privatpersoner och andra kom rusande till platsen för att se vad som hände. 32-åringen släppte då greppet och försvann. Han spårades med polishund och påträffades gömd under en gran.
- Han sa när han greps att han inte visste vad han gjort men att han kände på sig att han gjort något dumt, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till DD.
I personutredningen säger sig 32-åringen djupt ångra brottet. Han hoppas också få hjälp för sina psykiska problem under den kommande strafftiden.

Störning

Redan i samband med gripandet för mordet i Avesta skickades 32-åringen till en så kallad paragraf 7-undersökning. Alltså en enklare, förberedande rättspsykiatrisk undersökning.
Enligt den kunde det misstänkas att han redan då led av vad som kan karaktäriseras om en allvarlig psykisk störning.
32-åringen har en mångårig historia med psykisk ohälsa.
Han dömdes 2004 för en rå misshandel och 2005 för rattfylleri. Den senare domen blev villkorlig med föreskrift om psykiatrisk vård.
Då utredningen las ner gjordes aldrig någon med kvalificerad psykiatrisk undersökning av 32-åringen som släpptes ut i samhället, överlämnat åt sig själv att på egen hand söka vård.

Flyttade

Efter gripandet i Skövde har det gjorts en ny p7-undersökning som också den visar att 32-åringen kan misstänkas lida av allvarlig störning. Vilket betyder att han sannolikt kommer att skickas till rättspsykiatrisk undersökning om han nu fälls.
32-åringen flyttade till den ort utanför Skövde där han idag bor som en direkt följd av gripandet och misstankarna i Avesta. Han ansåg sig inte kunna bo kvar.

Obemärkt liv

Han har fram till gripandet levt ett obemärkt liv. Han har haft bostad, jobb och fast lön och har inga skulder hos kronofogden.
I personutredningen säger 32-åringen att han anser sig ha alkoholproblem. Han var berusad när han greps.
Vid Avesta-polisen avvaktar de ansvariga målets utgång, den eventuella rättspsykiatriska undersökningen och vad den kan leda till.

GUBB JAN STIGSON

Annons