Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

87 anställda skrev på namnlistan

/
  • Inger Glad, Gun Kallur, Anna Hagberg, Inger Wikland-Forss, Olle Sjöholm, Micke Nystrand, Örjan Andersson och Roger Axelsson hör till de 87 som skrivit under protestlistan.Foto: BIRGIT NILSES GRÖNDAHL

Annons

Byggläraren Micke Nystrand tycker att det är rena galenskapen att ändra gymnasiekolans namn en gång till.
Först var det Stiernhööksgymnasiet, sen blev det Rättviks gymnasium. Och nu ska det heta Stiernhööksgymnasiet igen.
- Jag är både besviken och förbannad. Vi har inte pengar till böcker och studiematerial. Vi har inte råd med speciallärare. Vad använder dom skattepengarna till? undrar Micke Nystrand.

Han är inte ensam.
Rättviks gymnasium har ett 100-tal anställda. De har inte blivit tillfrågade om medborgarförslaget om ett namnbyte som kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen sa ja till.
Däremot har personalen fått veta att gymnasieskolan ska göra nedskärningar på 11 miljoner för att klara budgeten.

”Omdömeslöst”

- Det är omdömeslöst att genomföra namnbytet, samtidigt som eleverna inte får något särskilt stöd i höst, inga speciallärare, säger Anna Hagberg.
Lärarna har inte sett någon kostnadskalkyl på namnbytet. Men åtskilliga 100000 kronor kommer det att kosta, om bilar ska lackas om,skyltar bytas, hemsidor och informationsmaterial ändras och brevpapper och kuvert bytas ut, beräknar lärarna.
- Om kommunen har såna pengar att skjuta till så skulle de hellre användas till en speciallärartjänst, säger en av dem.
I tre års tid har personalen kämpat med att arbeta in det nya namnet Rättviks gymnasium. Lagom när det jobbet är klart är det dags att byta igen. Tillbaka till det gamla namnet Stiernhööksgymnasiet som de haft stora problem med att rensa bort.

”Sticker ut”

Kommunalrådet Björn Guström, fp var inte med när kommunstyrelsens arbetsutskott tillstyrkte förslaget om att ändra namnet.
- Men frågan har först varit uppe i rådslaget. Sedan skickades den till ungdoms- och fritidsberedningen. Hela beredningen står bakom förslaget, säger han.
Björn Guström säger att det inte finns någon kostnadskalkyl. Men han tror inte att kostnaderna för en namnändring skulle bli så stora.
- Det finns redan ett beslut om att enhetligt lackera om kommunens alla bilar, säger han.
I första hand räcker det med att byta ut den stora skylten vid riksvägen, menar Björn Guström.
- Stiernhööksgymnasiet i Rättvik är ett sedan länge inarbetat namn som sticker ut lite. Det ger både spetsen och den lokala förankringen, tycker han.

BIRGIT NILSES GRÖNDAHL
023-476 43
birgit.grondahl@daladem.se

Mer läsning

Annons