Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara tio elever sökte utbildning med folkmusikinriktning

Annons

På onsdag tar åtta estetelever studenten i Rättvik.
Men i höst startas inte estetiska programmet på Rättviks gymnasium.
- Vi fick för få elever, berättar programansvarige läraren Stefan Ekedahl, som beklagar det hela.
- Det känns tråkigt, säger hans lärarkollega Jeanett Rousu.

DD berättade i våras om problemen att få elever till estetiska programmet med dess folkmusikinriktning. Tre elever hade då antagits och det fanns som vanligt plats för 16.
- Vi fick tio sökande men flera av dem hade inte sökt estetprogrammet i första hand och då vågade skolledningen inte chansa. Men utan skolans ekonmiska problem kanske det blivit av, säger Jeanett Rousu, som med maken Peter, anställdes som musiklärare förra året.

Startade 2000

Enligt Stefan Ekedahl behövs åtta-tio elever per årskull för att programmet ska "bära sig". Fast det här läsåret finns endast fyra elever årskurs 1. I åk 2 nio och i åk 3 är det åtta elever.
Folkmusikinriktiningen vid Rättviks gymnasium startade 2000 och är ett "ansikte" utåt. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige och har riksintag. Runt 70-80 procent av eleverna kommer från andra orter och varje år har eleverna konserter i Folkmusikens hus i Rättvik.

Vad är orsaken till att programmet lockar så få?
- Jag tror att folkmusik inte är så populärt bland högstadieelever idag. Det är rock och pop som gäller. Jag tror också att många har en förutfattad mening om vad vi håller på med, säger Stefan Ekedahl.

Är det kört för programmet nu?
- Vi ska nu lägga extra krut på information och marknadsföring av det. Vi vet att vi har ett jättebra program med bra lärare.
- Misslyckas vi att få elever till nästa år är nog loppet kört, säger Stefan, och berättar att två lärare arbetar heltid på programmet och fem stycken deltid.

Vad får det här för konsekvenser för lärarna?
- Det blir lite andra arbetsuppgifter för en del av oss.

HANS BLOOM

Mer läsning

Annons