Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilsamhället mot våld och extremism

Det nationella arbetet mot extremism ska organiseras från 2018. Men vilket ansvar tar kommunerna idag?
"Samhället kan göra mycket mer", säger Hillevi Engström, chef för det nationella samordningskansliet mot våldsbejakande extremism.

Annons

Två av föreläsarna vid Svenska kyrkans nationella konferens på Stiftsgården i Rättvik under veckan var Hillevi Engström och Jan- Olof Lundberg. Hillevi Engström är känd som arbetsmarknads- och biståndsminister i Fredrik Reinfeldts sista regering. Sedan en tid är hon chef för det nationella samordningskansli som Mona Sahlin fick i uppdrag att bygga för två år sen av Birgitta Ohlsson, demokratiminister i samma alliansregering där Hillevi Engström ingick.

Jan-Olov Lundberg har jobbat som lokal samordnare för att värna om demokratin mot våldsbejakande miljöer i Borlänge.

– Idag krävs en social mobilisering för att kunna svara upp mot de akuta behov som finns, där flyktingfrågan är en del och radikaliseringen en annan. Svenska kyrkan tar ett samhällsansvar genom att bjuda in mig och Hillevi Engström till samtal, säger Lundberg.

Uppdraget att samordna Sverige i kampen mot den våldsbejakande extremismen har bara börjat.

Nils Åberg, Hillevi Engström och Jan-Olof Lundberg.

– Det finns en stor förekomst av Vit Maktmiljö i Dalarna, det har det gjort länge. Det var därför vi för några år sedan valde Borlänge som kunskapskommun. Där jobbar man framgångsrikt med de här frågorna, säger Hillevi Engström, chef för det nationella samordningskansliet mot våldsbejakande extremism.

Örebro är en annan kunskapskommun. Där har man erfarenhet av en viss trafik till Irak och Syrien och den islamistiska extremismen.

Torsdagens föreläsning var riktad främst till församlingspedagoger, präster, diakoner och ungdomsledare. Tidigare under veckan deltog representanter från skolan. Frågorna på agendan var bland annat; Vad har vi för utmaningar i vårt lokalsamhälle? Vad kan vi jobba ännu mer med?

– Vi i Svenska kyrkan möter många barn och ungdomar i konfirmationsundervisningen. Samtalet om mänskliga rättigheter, tolerans och allas lika värde är viktigare än någonsin att driva idag, berättar Nils Åberg, Stiftsgårdens föreståndare.

Utmaningarna är stora när grupper i samhället dras isär, ställs mot varandra, när polariseringen ökar.

– Alla aktörer i civilsamhället måste ta sitt ansvar, på ett personligt plan men också i ett större perspektiv. Integration är ett lagarbete, det är inget vi bara ska lämna över till staten, det är något alla måste arbeta med i föreningen, på arbetsplatsen, i familjen, i kyrkan, menar Öberg. När vi hjälper och tar hand om de mest utsatta bygger vi goda gemenskaper.

Enligt Hillevi Engström talas det för lite om de attentat som sker i Sverige, om mordbränderna mot flyktingförläggningarna.

– Det är oskyldiga människor som ligger och sover som blir utsatta för mordförsök. Det är bara slumpen att inte någon blivit dödad.

Få utför dåden men många fler understödjer dessa när man till exempel uttalar sig nedlåtande om nyanlända på sociala medier.

– Problematiken med näthatet måste vi jobba mer med, på bred front.

Hillevi Engström påminner om att det finns många fler människor som vill bygga samhället på demokratiska och medmänskliga grunder.

– Vi måste bli starkare på att säga ifrån. Vi måste ta mod till oss i vardagen att gå i opinion mot rasistiska uttalanden i vilket sammanhang det än må vara; runt julbordet, framför tv:n, på jobbet, överallt.

Jan-Olov Lundbergs erfarenhet på lokal nivå är eftertraktad i det nationella arbetet. Han menar att Borlänge och Dalarna går i spetsen mot Vit Maktmiljö och radikalisering.

– Borlänge kommun har i tre år jobbat i ett toleransprojekt i samarbete med Svenska kyrkan. Nu kommer vi också att starta ett interreligiöst råd, där kyrkan och muslimska församlingar ska jobba tillsammans. Ett annat förebyggande arbete som startade i tisdags i Borlänge är "Mothers school". Syftet är att mammor tidigt ska lära sig att upptäcka tecken på radikalisering.

– För mig är det viktigt att man jobbar förebyggande, och när någon går över gränsen och använder våld, då ska de rättsvårdande myndigheterna agera och vara tuffa. Men vi kan göra mycket mer för att undvika att det går så långt, menar Hillevi Engström.

LÄS MER: "Vi vet att det kan finnas en oro ute i samhället"

LÄS MER: "Det finns en utbredd rasism "

LÄS MER: Fryshuset ett steg närmare Borlänge

LÄS MER: Borlänge kommer inte hjälpa avhoppade IS-krigare: "Vi tar inte emot terrorister"

Mer läsning

Annons