Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt i kommunfullmäktige om ändring av avgifter inom äldreomsorgen

/

Annons

Ingemar Similä, spi läxar upp alliansen i Rättvik.
- Det är ni fyra partier som har tagit beslutet att ta bort det extra förbehållsbeloppet. Det betyder att ni sparar in 650 000 på fattiga pensionärer,
dundrar han.

- Ännu fler kommer att hamna i fattigdomsträsket, fortsätter Ingemar Similä.
Kommunfullmäktige tog i tisdags upp en ändring i avgifterna inom äldreomsorgen. Förslaget var att ta bort det så kallade extra förbehållsbeloppet, en summa på 1 690 kronor, pengar som går till personliga behov för äldre som bor på kommunens vård- och omsorgsinrättningar.

Äldre söker inte tillägg

Det infördes för sex år sedan, i samband med den så kallade maxtaxan i äldrevården. Det har sedan visat sig att Rättvik har låga avgiftsintäkter, jämfört med andra kommuner. En orsak till detta är att de äldre inte söker bostadstillägg, och att det extra förbehållsbeloppet i praktiken fungerar som en kompensation.
Förslaget från kommunstyrelsen var att förbehållsbeloppet ska bort från årsskiftet.
- Konsekvensen för den enskilde blir att det blir 1 690 kronor mindre kvar för personliga behov, säger socialchefen Lena Forssell i sin skrivelse till kommunstyrelsen där hon ändå ger rådet att ta bort det extra förbehållsbeloppet.
Det är ett led i de besparingar som socialförvaltningen genomför, för att att komma tillrätta med sitt stora underskott.

”Bara pensionärer”

Ingemar Similä reagerar kraftigt på det sparförslaget.
- Sparandet i kommunen har helt riktat in sig på pensionärerna. De får sämre service, högre avgifter och lägre bidrag, summerar han.
Kommunalrådet Jonny Jones, c invänder mot att slopandet av det extra förebehållsbeloppet särskilt skulle drabba de fattigaste pensionärerna.
- Vi gynnar dom pensionärer som har hög pension med det här. I dag är det Rättviks kommun som finansierar ett extra förbehållsbelopp, i stället för att staten betalar bostadstillägg för dom som behöver det, säger Jonny Jones.
Anders Björkman, s blev tveksam till hela förslaget. Han föreslog återremiss, och så blev det också. Frågan om de 1 690 kronorna till äldre som bor på vårdhem och i särskild omsorg får ta en vända till i beslutsgången.
BIRGIT NILSES GRÖNDAHL
023-476 43
birgit.grondahl@daladem.se

Mer läsning

Annons