Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Det gäller att nischa in sig lite extra, säger Margareta i Vikarbyn

/
  • Det fallfärdiga huset i Vikarbyn rustades och precis idag har Margareta Gudmundson varit där i två års tid.FOTO: BENGT OLDHAMMER
  • Egenhändig tillverkning. Något för tomten att stoppa klapparna i.

Annons

Margareta Gudmundson i Vikarbyn har inte bara gjort något av en kulturell gärning genom att rusta gamla skomakeriet.
Hennes verksamhet har dessutom bidragit till en trend som går tvärs emot
- att handla på landet.

Ja det är faktiskt sant. Folk från stora ställen och Kupolens land har fått nog av lågpris, dussinvaror och neonsken. Istället drar de till bland annat Vikarbyn.
Visserligen finns inte så många affärer där, men de är nischade, personliga och med atmosfär. Att flera affärer i byn konkurrerar med varandra i samma bransch ser Margareta Gudmundson som något positivt. Det gäller bara att nischa in sig lite extra.

Annorlunda butiker

Samtidigt bidrar ett större utbud av annorlunda butiker till att locka besökare. Det finns ju också loppisar och annat i grannskapet.
- Småskaligheten tilltalar allt fler. Det kommer exempelvis folk från Borlänge som vill handla i byn, berättar Margareta Gudmundson.
För utsocknes är byarna ofta både vackra och pittoreska, inte minst nu i december när snön klär in de röda husen extra vackert.

Ville göra något nytt

Margareta Gudmundson är utbildad dekoratör och har jobbat med grafik och formgivning i hela sitt liv. Det har varit hennes stora intressen.
En dag ville hon göra något nytt och blickarna föll på den förfallna byggnaden som ligger längs Stora Vägen i Vikarbyn. En anrik plats där det funnits skomakeri, teve och radio-affär och loppis för att nämna något.
- Bara att ta sig an huset var en utmaning (hennes man som sitter i rummet intill nickar instämmande med huvudet). Det hade stått tomt i flera år och balkarna var ruttna.
Hela förvandlingen av huset är fotodokumenterad. Margareta fotograferar nämligen en hel del. Dessutom syr hon på beställning, gör hantverk, t ex säregna lampor och julstrumpor för tomtens julklappar, samt driver trädgårdscafé intill huset på sommaren.
- Det kommer riktigt många turister under sommaren.

Firar två år

Att det verkligen går att vara mångsysslare och klara sig på det i en liten by är Margareta Gudmundson ett levande bevis på. I dag den 8:e december är det faktiskt exakt på dagen två år sedan hon öppnade sin lilla verksamhet i Vikarbyn.

BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Mer läsning

Annons