Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever och lärare från Rättviks gymnasium besökte Kenya

/
  • Hela gänget! Gruppbilden är tagen utanför Karen Blixens hus i Nairobi. Uppifrån v: Samuel Mases, Elin Lundin, Linn Andersén, Johanna Nelefelt, Elin Kers, busschaufför Chris, Charlotta Lövgren, busschaufför William, Allisson Holden-Nyström, Christina Gatu.
  • Cecilia blåser ut såpbubblor på barnhemmet i Kisumu.
  • Barnen på Dagoretti blev till sig av glädje över ballongerna de fick, likaså av kamerorna.
  • Skoluniformer
  • Dessa fick studiebesök från Rättviks gymnasium.

Annons

Rättviks gymnasium har varit på en Kenyaresa igen. Charlotta Lövgren berättar i denna DD-artikel om några av resans viktigaste och mest givande delar.
- En sådan här resa borde alla få uppleva för att se hur bra vi lever här i västvärlden och i Sverige, menar hon.

Rättviks gymnasium innefattande elva tjejer i trean genomförde sin årliga resa till Kenya mellan 16-31 oktober. Ledarna som följde med var Allisson Holden-Nyström, Samuel Mases och Christina Gatu från Rättviksskolan.
Som alla andra år var resan ingen vanlig ”chartertrip” utan en upplevelse utöver det vanliga.
- Vi har fått se det verkliga Afrika. Det vanliga turister oftast upplever när de åker till Afrika blir de lyxiga hotellen med pool, de härliga stränderna och safari.

Gåvor och pengar

- Då vi samlat ihop pengar innan resan hade vi dem med oss, liksom grejer till till olika ändamål. Vi besökte slumskolan Dagoretti i Nairobi, som vi skänkte skolsaker och hygienartiklar till. Efter ett dygn i Nairobi åkte vi till Kisumu vid Viktoriasjön och bodde där en vecka. Där besökte vi bland annat ett barnhem med 250 barn och en skola vid namn Kisian.
Rättvikskolan har kontakt med dem och de fick bland annat fotbollsmål och en grind.
- Med pengarna vi hade med oss ner kunde vi hjälpa många. Alla besök var gripande och barnen så söta. Det är tragiskt att se att så många far illa.
Eleverna besökte även ett HIV-center.
- Dessutom besökte vi Kisumu Girls och Boys High School som vårt gymnasium har ett utbyte med. På Kisumu Girls fick vi träffa våra brevvänner som vi också fick följa med hem ett dygn. Vissa hamnade i vanliga hus med fungerande toaletter och kök, medan vissa hamnade i plåtskjul i slummen. Jag fick till exempel åka bodaboda (cykeltaxi) in på marknaden där jag var ensam vit.

Safari

- Efter veckan i Kisumu åkte vi på safari i naturreservatet Masai Mara. Kontrasterna upplevdes stora då vi där tog in på lyxhotellet Fairmont. Safarin var jättehäftig och vi fick se hela ”The Big Five”: leopard, lejon, noshörning, buffel och elefant.
- En oförglömlig resa. En av de största jag någonsin upplevt, och jag är övertygad om att mina härliga reskamrater håller med.
De som åkte var förutom Charlotte Lövgren och lärarna nämnda ovan, Elin Lundin, Linn Andersén, Johanna Nelefelt, Elin Kers, Sofia Hammare, Liv Högfelt, Karin Klockarås, Caroline Magnusson, Erika Emerén, Cecilia Karlsson.
BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Mer läsning

Annons