Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Haag från Friends föreläste på ridklubben om mobbning

Annons

Sedan ett halvår tillbaka är Elin Haag idrottsföreläsare för stiftelsen Friends.
Hon träffar idrottsföreningar och berättar om hur man kan förebygga mobbning.
I går kväll var hon på besök hos Rättviks Ridklubb.
- Kul att ridklubben engagerar sig och vill jobba förebyggande, säger Elin Haag.

Stiftelsen Friends jobbar med att utbilda barn, ungdomar, föräldrar samt lärare och idrottsledare hur man förebygger diskriminering och kränkningar. Friends består av två delar, en som bara är inriktad på skolan och en relativt nystartad del som riktar sig till idrottsföreningar.

Anknytning till Rättvik

- Det är roligt att komma ut och träffa barnen och påverka dem. På det här viset tycker jag att man gör idrotten bättre. Det är även spännande att se hur mycket föreningarna inom olika idrotter skiljer sig från varandra, säger Elin Haag, som är utbildad idrottspedagog.
Gårdagens besök hos Rättviks Ridklubb var första gången Friends var hos en idrottsförening i Rättvik. I alla fall är det vad Elin Haag tror.
- Jag kan inte komma på att vi har varit hos någon annan klubb i Rättvik, säger Elin, som själv har anknytning till orten.
- Mina föräldrar bor här. Tidigare har jag tävlat i slalom för Rättviks Slalomklubb, berättar Elin Haag.
Distriktet Elin ansvarar för sträcker sig mellan Dalarna och Stockholm. Hon har tidigare haft Stockholm som utgångsort men i april börjar hon jobba från Falun.
- Jag försöker besöka idrottsföreningar två gånger i veckan. Utöver informationen till barnen är det viktigt att utbilda både ledarna och föräldrarna, säger Elin Haag.

Spelar teater

För föreningarnas del finns det ett par olika valmöjligheter vad gäller upplägget för utbildningen.
- Vi kan spela upp en liten inspirationsteater för barnen, som till exempel en scen ur ett omklädningsrum. När vi utbildar ledarna och föräldrarna gör vi det under flera utbildningstillfällen, berättar Elin Haag.

Har behovet av att förebygga mobbning inom idrotten vuxit den senaste tiden?
- Behovet finns hela tiden, men det finns kanske inte alltid tid och möjlighet att ta tag i det. Dessa utbildningar brukar dock ge ringar på vattnet, säger Elin Haag.

PÄR SÖNNERT
023-475 00
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons