Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förflyttades 109 år tillbaka i tiden på Ollas Olles gård i Övre Gärdsjö

Annons

Pojkarna och flickorna i Ingels skolas F-1-klass reste både kort och långt igår, tisdag.
Kort eftersom hästskjutsen tog dem någon kilometer från skolan till Ollas Olles gård i grannbyn Övre Gärdsjö. Långt eftersom de reste 109 bakåt i tiden.
- Det här är fjärde året vi genomför det här, säger Lena Wenngren, en av lärarna.

I strålande solsken satte sig barn och lärare tillrätta på den vagn, som spänts bakom den häst som Jan Lindén, drängen under tidsresan, skjutsade barnen med. Destinationen var alltså Ollas Olles gård i Övre Gärdsjö.

Tidsenliga kläder

Klädda i tidsenliga kläder, varav de flesta hade lånats av gården, fick barnen en inblick i hur livet kunde te sig under 1800-talets allra sista år, 1899.
Barnen fick hjälpa till med en mängd sysslor, såsom att karda ull, såga ved och hjälpa till i den ladugårdshörna, som har gjorts i ordning i Lekgården hos Ollas Olles.
- Roligast tycker jag det är att leka affär, säger Emma Lind, en av flickorna i F-1-klassen.

Tillfälliga namn

Under de timmar då tiden drogs tillbaka drygt ett sekel blev det således både nytta och nöje för pojkarna och flickorna, sammanlagt tio barn, i Ingels skola. Barn som under tidsresan även hade tillfälliga namn.
- Namnen de har idag är från personer som tidigare har bott här, säger Lena Wenngren. De namnen har de även när de kommer hit i senare årskurser.
Detta eftersom skolan i Ingels gör tidsresor till gården upp till årskurs tre. Olika teman beroende på årskurs.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons