Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappens Hus informerade på Storgatan

/
  • Erik Blom till höger mäter sockerhalten hos Åke Nilsson. I bakgrunden skymtar Hans Waxell, ordförande i Handikappens Hus.FOTO: BENGT OLDHAMMER

Annons

Godisvarning. Diabetes kan på sikt bli följden även för barn- och ungdomar.
När Handikappens Hus informerade på Storgatan under fredagen varnade Erik Blom i Ovansiljans diabetesförening för godis och skräpmat.

I sin hand hade han en liten apparat som mätte blodsockervärdet. En droppe blod räckte. Svaret kom snabbt. Många passade på att testa.
- En smygande och otäck sjukdom, säger Blom.
Det finns olika typer av diabetes, men helt klart är det enligt Blom farligt att äta skräpmat och massor av läsk och godis. Vi pratar då om diabetes typ 2.
Över en miljon människor i Sverige, mer än 15 procent av befolkningen, bär på arvsanlag för att utveckla så kalla typ 2-diabetes. Levnadsvanorna anses spela en viktig roll där mat, övervikt och stillasittande har betydelse för uppkomsten.
Ovansiljans diabetesförening har sedan starten 1997 ökat från 100 medlemmar till 300-400 stycken.

Handikappens Hus

Hans Waxell är ordförande i Handikappens Hus som bjöd på kaffe under fredagen. Lokalerna finns i samma hus som arbetsförmedlingen.
- Vi har funnits där sedan 1 maj i fjol. Det fungerar bra och vi är tolv olika föreningar som samarbetar.
Den informationsdrive som dessa föreningar hade utanför Coop på fredagen var ett led i att sprida kännedom om de olika handikapp som finns, samt visa på den stora aktivitet som kan hjälpa och underlätta för handikappade av olika slag. Bland det som arrangeras i höst kan nämnas matlagning, keramik och målning, Gi Gong, musik, första hjälpen, föreläsning, dragspelskurs och kanske en resa till Åland. Handikappens Hus har öppet varje dag under veckorna.
BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Mer läsning

Annons