Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har sin första vakt på Rättviksmarknad

/

Annons

I mitten av maj i år hade Pontus Nord, Rättvik, någonting att glädjas över.
- Då var jag klar med min utbildning för att bli ordningsvakt, säger han.
Nu, lite drygt fyra månader senare, kommer han för första gången att vara med och hålla ordning och reda på marknadsbesökarna tillsammans med sina kolleger i Rättviks Vakt.

Den lokala vaktföreningens ansikte utåt, Rolf Gisslar, välkomnar varmt en ny medlem som Pontus Nord.
- Vi behöver fler som honom, gärna två-tre nya vakter varje år, säger Rolf Gisslar.

Antagningstest

Rättviks Vakts senaste medlem tog chansen att utbilda sig till ordningsvakt när han såg en annons om utbildningen för en tid sedan. Han tog kontakt med utbildningsledaren vid polisen i Borlänge och avlade de prov, som krävdes för att överhuvudtaget bli antagen.
- Dels var det ett svenskatest, dels gällde det att springa två kilometer (fem varv på en löparbana, reds anm) på högst tolv minuter.
Två saker som 23-årige Pontus Nord klarade utmärkt.
Jämfört med när Rolf Gisslar gick motsvarande utbildning är det stor skillnad. En är att det som var gratis för honom nu kostar 8 500 kronor, en annan är att betydligt mer ingår i utbildningen. Det sistnämnda förkovrar sig vakter, som utbildade sig förr, genom att gå fortbildningskurser.
- Jag tycker att det är bra med exempelvis antagningskraven. Det höjer statusen på vaktyrket.
De två ordningsvakterna i Rättvik tror dessutom att kurskostnaden innebär att de som söker tar det på ett seriösare sätt än om det vore gratis.
- För det är inte några kroggorillor eller översittare vi vill ha, utan socialt fungerande människor som i första hand kan ta människor på rätt sätt och som lärt sig konflikthantering, säger Rolf Gisslar.

30 vakter

Pontus Nord har, sedan han klarat av utbildningen, hjälpt till att hålla ordning och reda i Rättvik vid flera tillfällen de senaste månaderna, inte minst exempelvis i samband med sommarens stora arrangemang Classic Car Week.
Nu är det marknaden som gäller, vilket för Pontus Nord innebär premiär i det sammanhanget. Han är långt ifrån ensam, som ska patrullera det stora marknadsområdet. Sammanlagt kommer omkring 30 vakter att tjänstgöra de närmaste dygnen. Från och med ikväll, torsdag, fram till och med söndag kommer Rättviks Vakt att vara engagerade under marknaden. Vid behov får de hjälp av kolleger från andra orter.

Country och dans

Dagtid handlar till största delen att vara besökarna behjälpliga på olika sätt. Det är ytterst sällsynt några tvångsmedel måste användas. Desto mer kan det handla om att svara på frågor från eventuellt vilsna besökare.
Kvällstid väntar andra uppdrag, exempelvis att upprätthålla ordning och reda på Rättviksparken.
- De har utökat programmet i år, förutom disco och dansband även country vilket jag tycker är väldigt bra, säger Rolf Gisslar.

Mer läsning

Annons