Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Stumsnäs räcker det med en affisch

En affisch med texten "Kom och låt oss hjälpas åt" räckte.
Ett 20-tal personer – både kvinnor och män – hörsammade inbjudan och deltog när Stumsnäs bystugeförening höststädade och donade vid bystugan.

Annons

Stumsnäs bystuga är lika fin som när den

Stumsnäs skola, som inrymt såväl en lärarbostad som ett bibliotek, används numera – efter att ha renoverats invändigt av byns hantverkare – som bystuga.

Invånarna är stolta över den fina och rymliga lokalen och över den gemenskap som utgör grunden för byggnadens nuvarande skick.

Ifjol lyckades en av byborna få klartecken för EU-bidrag och under förra vintern gav några anställda vid Sjöödala Bygg under ledning av Henrik Sjöö och med hjälp av elever från bygglinjen vid Stiernhööksgymnasiet det gamla huset en välbehövlig "ansiktslyftning".

BVyns elektriker kontrollerar belysningen.

Nu har bybor ideellt höststädat kring bystugan. De krattade, sådde nya gräsmatta, reparerade, bytte ut, kompletterade och mycket annat.

Efter fem timmars arbete med verktyg, redskap och traktorer var byggnaden fin som inför en skolavslutning.

Under senare års allhelgonahelger har några av byns driftiga kvinnor ordnat med en hantverksdag i bystugan. De bakar tunnbröd i en bagarstuga på gården och brödet och andra produkter säljs under hantverksdagen, som i år arrangeras den 5:e november.

Redan kommande fredag, den 28:e oktober, blir det fredagsmys i bystugan. Fika och en biljett till teaterföreställningen "Den vackraste visan om livet självt" säljs för 100 kronor. Arrangör är Stumsnäs bystugeförening med stöd av Mora Orsa Rättvik Scen- och Riksteaterförening, Studiefrämjande, Riksteatern Dalarna och Rättviks kommun.

Mer läsning

Annons