Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan har inte råd att betala för assistentens resor

Annons

Här vid dörren går rullstolsbundne Jan Asps gräns.
Och nu har han fått nog av att sitta inne.
- Jag har inte råd att åka till Rättvik. Politikerna måste ta sitt ansvar, säger han.

Jans katt kommer smygande. Den har sin frihet. För Jan stannar friheten vid tröskeln till lägenheten i Dalfors, cirka sex mil från Rättviks centrum.
Jan, 57 år, sitter i rullstol efter en hjärnblödning 2006. För Jan är Rättviks centrum som att åka till månen.
Han hann jobba 25 år som skogsarbetare innan han blev sjuk. Nu är han bunden till rullstolen, har smärtor i hela kroppen och kan få epileptiska anfall. På den ena armen sitter ett trygghetslarm.

Inte råd med Grease

På köksbordet ligger ett papper. Det är från Strokeförbundet Dalarna. En inbjudan att åka på Grease i Borlänge. Men Jan suckar.
- Jag har inte varit ute sen 17 oktober 2006. Och hur ska jag kunna ha råd att åka på Grease? Jag måste ha min personliga assistent med mig när jag åker färdtjänst. Men när politikerna bestämde att jag också måste betala för assistenten, har det gått för långt, säger han.

För dyrt att åka

Det var nu i sommar som Jan märkte den dubbla avgiften när den personliga assistenten skulle åka med färdtjänsten. Jan såg fram emot att åka på Tisdagskul i centrala Rättvik. Men när han fick reda på att det skulle kosta 320 kronor tur och retur för honom och assistenten, fick han avboka resan.

Är beroende

- Min personliga assistent kommer hem till mig fem timmar i veckan. Hon är jätteduktig och jag är beroende av henne. Och jag klarar mig inte utan hennes stöd om jag ska till Rättvik.
- För ska jag köpa kläder eller ta mig någonstans så måste jag ha hjälp, säger han.
Jan Asp har cirka 3 500 kronor kvar att leva av i månaden. Han berättar att det är svårt att få tillvaron att gå ihop med så lite på fickan. Bland annat har han utgifter för mediciner.
- Är det meningen att man ska sitta här? Har inte jag rätt att röra på mig och vara ute som alla andra? Det känns så galet att inte kunna påverka. Att någon annan ska bestämma över mitt huvud. Det var inte bra på sossarnas tid. Men det blev betydligt sämre med den borgerliga alliansen, säger Jan.

Ingen bra tillvaro

Kerstin Smårs, trafikhandläggare på Rättviks kommun, håller med om att Jan Asp i sin rullstol i Dalfors inte har en bra situation när han inte har råd att ha med sig sin personliga assistent i färdtjänstbilen. Kommunen tycker inte att Jan Asp är tillräckligt sjuk.

Kan ansöka

- Jan Asp kan ansöka om en person (ledsagare) när han ska ut och åka, men jag har inte fått någon ansökan. Och när han inte har skickat in ett läkarintyg kan inte vi göra nåt. Det enda jag kan rekommendera Jan är att själv ta kontakt med berörda politiker, säger Kerstin Smårs.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons