Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria och Ludwigs trädgård är den vackraste

Annons

Rimls köksträdgård är som Elsa Beskows sagobok Festen i trädgårdstäppan.
Här växer potatis, morötter, kål, rovor, bönor, sallad.
Och bland grönsakerna står slingrande rosenbönor och dahlior.
- Blommorna är mat för själen, säger Ludwig Riml.

I hans och hustrun Maritas trädgård strax nedanför kyrkan finns föda för både kropp och själ. Skörden täcker hela årsbehovet för paret Riml.
Och rabatternas blomsterprakt ger själen näring.

Öppet hus

På söndag är det öppet hus i deras trädgård i Boda Kyrkby. På eftermiddagen är alla välkomna att titta på odlingarna. För två år sedan vann paret Riml första pris i tidningen Lands
tävling om den vackraste trädgården.
Öppen trädgård heter Lands årliga arrangemang, där allmänheten bjuds in till prisbelönade trädgårdar runt om i Sverige.
” Med två vackert utformade köksträdgårdar, örtagård och växthus är det här en trädgård där de ätliga växterna spelar huvudrollen utan att man för den skull gett avkall på det estetiska” skrev Land på diplomet som Marita och Ludwig Riml fick sommaren 2006.
De köpte huset i Boda på nittiotalet. Det ligger i växtzon 5-6, det näst kallaste i Sverige. Den tersassformade tomten, bra jordmån, hästgödsel och mycket arbete har ändå gjort det möjligt att skapa en bördig trädgård.

Odlarintresse

Marita och Ludwig Riml lägger ner mycket tid på trädgården. Men det är Ludwig som står för det ursprungliga intresset, berättar Marita Riml.
- Jag var på en resa till Rom. När jag kom tillbaka hade Ludwig gjort en trädgård i terasser i Gärdebyn, där vi bodde då.
Ludwig Riml har med sig odlarintresset från hemlandet Österrike där grönsakerna utgjorde en viktig beståndsdel i måltiderna.
- Min far sa att om man bara hade en god sallad så blev det en riktig middag, minns Ludvig Riml.

Örtagård

Trädgården i Boda har utvecklats successivt och har nu flera beståndsdelar, den stora köksträdgården nedanför huset, en mindre köksträdgård på den övre gårdsplanen, växthuset med tomater, gurka och meloner, blomsterrabatterna, fruktträden och örtagården.
Inspiration har paret Riml hämtat från flera håll, bland annat antroposoferna i Järna och Rosendals trädgård på Djurgården.

BIRGIT NILSES GRÖNDAHL
023-476 43
birgit.grondahl@daladem.se

Mer läsning

Annons