Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny doktorsavhandling av Katarina Boye från Rättvik

Annons

Den ojämna fördelningen av hushållsarbetet bidrar till att kvinnor har lägre psykiskt välbefinnande än män. Mäns föräldraledighet kan dock motverka den ojämna arbetsfördelningen eftersom män som tagit lite längre ledighet har ökat sin hushållsarbetstid efter ledighetens slut. Detta visar en ny doktorsavhandling i sociologi vid Stockholms universitet, skriven av Rättvikskvinnan Katarina Boye.

Hon är uppvuxen i Rättvik och har mamma och bror på orten.
- Så jag är upp där då och då.
Varför valde du att doktorera i ett sådant här ämne?
- För att jämställdhet är i mitt fokus och en del av mitt intresse. Det känns som om resultatet kan påverka människors liv
Hur många har du intervjuat?
- Det fanns datamaterial på 5000 personer i fem omgångar sedan 1968 på institutet för social forskning vid Stockholms universitet.
Kommer resultatet att påverka dig om du bildar familj?
- Hahaha, ja. Jag har fått upp ögonen för det här och hur svårt det är att behålla jämställda förhållanden om man har barn.
Du fick direkt publicitet på Dagens Nyheters nätupplaga och via TT. Hur många som gör en doktorsavhandling får ett sådant genomslag? Förvånad?
- Ja, det är inte sådant man förväntar sig.

Kvinnor gör mer

I Sverige liksom i övriga Europa gör kvinnor i genomsnitt tre gånger så mycket hushållsarbete som män. Samtidigt arbetar kvinnor oftare deltid eller är hemma på heltid för att ta hand om hem och barn.
Sociologen Katarina Boye haar undersökt orsaker till och konsekvenser av detta, bland annat genom att studera svenska par före och efter att de blivit föräldrar.
Avhandlingens namn är "Happy hour? Studies on well-being and time spent on paid and unpaid work".

Småbarnsföräldrar

- Kvinnor lägger mer tid på sådant som matlagning, inköp, städning och tvätt än män redan innan barnen kommer, men föräldraskapet bidrar till att fördelningen blir ännu mer ojämn. Kvinnan är den som tar på sig det extra hushållsarbete som skapas när man får barn. Bland män är det bara de som tagit ut föräldraledighet i mer än en månad som ökat sin insats i hushållsarbetet när de blivit föräldrar, berättar Katarina Boye.
Avhandlingen visar vidare att fördelningen av hushållsarbetet är speciellt ojämn i par där kvinnan har en stor total arbetsbelastning från yrkesarbete och hushållsarbete. I par där både kvinnan och mannen arbetar mer än heltid på arbetsmarknaden gör kvinnan i genomsnitt fyra gånger så mycket hushållsarbete som mannen.
- Männen i de här familjerna har lika mycket tid som kvinnorna att göra hushållsarbete, men de gör mycket mindre. Subventioneringen av hushållsnära tjänster är antagligen införd med de här högt belastade kvinnorna i åtanke. Men eftersom kvinnornas höga arbetsbelastning beror på den ojämna fördelningen av hushållsarbetet blir det snarast en subventionering av männens bristande ansvar, säger Katarina Boye.

Kvinnor mår sämre

En av orsakerna till att svenska kvinnor i genomsnitt mår sämre än män är att kvinnor lägger mer tid på hushållsarbete än män gör. Kvinnor mår bättre ju längre deras yrkesarbetstid är, och det finns också en positiv effekt av att utföra hushållsarbete. Men blir hushållsarbetstiden för lång får det negativa effekter på kvinnors psykiska välbefinnande. Dessutom finns en negativ effekt av den totala arbetsbelastningen från yrkesarbete plus hushållsarbete.

BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se


Mer läsning

Annons