Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otjänligt dricksvatten just nu i Vikarbyn och Öja - kan fortgå till måndag

Drick inte kranvattnet om du bor i Vikarbyn eller Öja. Vattnet är otjänligt på grund av onormalt höga värden av koliforma bakterier. Att duscha går dock bra - men spola först tills missfärgningarna i vattnet försvinner.
– I nuläget vet vi inte när problemet är åtgärdat, säger Johan Sundström, supportchef på Dala Vatten och Avfall AB.

Annons

De onormalt höga värdena av koliforma bakterier upptäcktes vid en rutinkontroll av ledningsnätet på torsdagen. Dala Vatten och Avfall AB jobbar med att lösa problemet genom att bland annat spola i vattenledningsnätet.

– Vi har tagit nya prover och förväntar oss förhandsbesked från provanalysen senast måndag. jag kan inte i nuläget säga när problemen är åtgärdade, säger Johan Sundström.

Vattnet är otjänligt att dricka. Du kan dock använda det till matlagning och att diska i men i så fall måste du koka det först. Rådet är dock att du istället hämtar tjänligt vattnet vid någon av de fem vattentankar som finns utplacerade på följande platser:

1. Korsningen Stationsvägen/Hagavägen.

2. Korsningen Ivares väg/Östra Röjeråsvägen.

3. Vid miljöstationen i Hjortgårdarna.

4. Vid Vikarby skola

5. Vid affären i centrala Vikarbyn

Att duscha och tvätta avråds det dock inte från. På bolagets hemsida rekommenderas dock att man spolar vattnet en stund i kranen vilket bör leda till att vattnet blir fritt från missfärgningar.

Enligt bolagets hemsida är det sannolikt att de höga halterna av koliforma bakterier i Vikarbyns och Öjas vatten just nu beror på bakterier från jord som kommit in i systemet.

På hemsidan dalavattenavfall.se kan du löpande följa vad som händer och ta del av information och råd kring det kommunala vattnet i Öja och Vikarbyn.

Mer läsning

Annons