Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas beslut om nedskärningar kan stoppa 34-årig dans

Annons

Rättviksdansen Folklorefestival kan gå i graven efter politikernas senaste utspel. Framtiden för den verksamhet som startade 1974, och satt Rättvik på kartan, är i dag mycket oklar. Ett helt avgörande krismöte hålls med styrelsen 30 september.

John Helgander, sekreterare, och övriga i styrelsen (7 personer) och arbetsgruppen (5 personer) lämnar inga kommentarer före mötet. Men på frågan om det blir ett avgörande möte blir svaret följande:
- Man kan säga att det blir avgörande.
Politikerna har strypt Rättviksdansens kommande bidrag med 150 000 kronor. Centerpartiet ville strypa ännu mer men fick inte övriga partier med sig. Dessutom har det så kallade Eventrådet läxat upp ledningen för Rättviksdansen ganska häftigt och vill mer eller mindre ta över styrning och inriktning.
- Vi kommer att reagera. Det finns mycket att säga men det gör vi genom en pressrelease efter mötet 30 september, svarar Helgander.

Är det så att ni alla tänker hoppa av?
- Jag säger inget förrän efter mötet.
Verksamhetsplaneringen inför nästa år skulle redan ha startat, men det har den inte gjort. Ett illavarslande tecken.
Rättviksdansen startade 1974 och hölls då vartannat år. Sedan 1990-talet har den genomförts varje år.
Det är inte första gången det blåser kring evenemanget, men den här gången är det en tydlig och djup konflikt mellan politiker och tjänstemän på kommunen och de ideellt arbetande (cirka 50 personer) för dansen.

Bra dansår

Trots att många evenemang i år minskat besöksantalet oerhört kraftigt i Sverige, inte minst Dalhalla, verkar detta inte vara fallet med Rättviksdansen.
- Siffrorna för i år är inte utvärderade ännu, men jag törs säga att vi håller ställningarna.

Mer läsning

Annons