Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt kungsörn

/
  • Börje Dahlén i Rättviksskogen med en kungsörnsunge, den första som märkts i Rättviks kommun.FOTO: CHRISTER LARSEN
  • Imponerande fåglar, men dödligheten är hög för ungfåglarna då det finns många faror. Å andra sidan kan de bli över 30 år, kanske ännu mycket mer även om det inte bevisats ännu.FOTO: CHRISTER LARSEN
  • Ringmärkning av första kungsörnen i Rättvik som utfördes i somras.FOTO: CHRISTER LARSEN

Annons

För första gången har en kungsörnsunge ringmärkts i Rättvik. En efterlängtad händelse även om häckningar tidigare noterats ett par gånger i kommunen.
I hela Dalarna gick 20 kända par till häckning 2008.

Börje Dahlén från Malung håller i Länsstyrelsens och Dalarnas ornitologiska förenings projekt kungsörn i Dalarna. Han har precis sammanställt statistiken för 2008.
- 2008 blev nästan lika bra som rekordåret 2007. Vi hade kontakt med 35 par. Av dem gick 20 till häckning och 15 par lyckades få ut 20 ungar varav 18 ringmärktes, uppger han.

Sämst i norr

I renbetesområdet gick det dåligt. Av nio par gick tre till häckning och ett av dem lyckades få ut ungar. Ett bo övergavs och i en annan låg en död unge, som insamlades och ska ingå i ett montage på Järvzoo.
Tre revir är övergivna sedan tidigare.
- Antalet lyckade häckningar av besatta revir var endast elva procent i renbetesområdet jämfört med 56 procent i övriga Dalarna.

Nytt i Orsa

Årets nyupptäckter gjordes i Orsa, bland annat ett bo som låg i en skog snitslad för avverkning. Efter kontakter med bolaget uppges att ett rejält område ska sparas runt boet.
Totalt finns 44 kända revir under senaste femårsperioden i Dalarna.
Kungsörnen börjar inte häcka förrän efter tre till fem år och kan bli mycket gammal, över 30 år. I fångenskap finns uppgifter om närmare 60 år, men den äldsta kända frilevande kungsörnen i Sverige var 32 år. I gengäld får de ut få ungar och många av dem dör första tiden. Ibland innebär häckningen en så stor kraftsamling för kungsörnarna att de bara häckar vartannat år.
Boet ligger oftast i en gammal tall. Varje par har flera olika bon i sitt revir och häckar ej sällan i olika bon under olika år.

Vindkraft ett problem

Vindkraftsutbyggnaden har satt sin prägel på kungsörnsåret 2008 med många diskussioner och möten berättar Dahlén.
- Det är inte bara risken för kollision som är ett problem. Värre är nog att de berg där gammelskogen varit skyddad på grund av sin otillgänglighet nu öppnas för skogsbruk genom de nya vägarna till vindkraftverken. På så sätt utplånas örnarnas bo-platsmiljöer. Är det för mycket att hoppas på att en miljövänlig, förnyelsebar energikälla inte ska fått sitt anseende befläckat av brist på naturvårdshänsyn.BENGT OLDHAMMER
023-476 47 / 070-631 28 47
bengt.oldhammer@daladem.se

Mer läsning

Annons