Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räckena borta ”Det har gått fort”

Annons

Från och med i dag är det dubbelriktat på Storgatan.
Enkelriktningen avskaffas under måndagsmorgonen.
- Jag hoppas att det inte blir något trafikkaos, säger Richard Lennius, vägingen-jör på Rättviks kommun.

I dag tas enkelriktningen på Storgatan bort. Fram-över kan man alltså åka i båda riktningarna.
- Storgatan har varit enkelriktad, åt två håll, sedan 2006, men nu återgår den till att vara dubbelriktad. Frågan om Storgatan har länge varit en följetong. Det finns lika många åsikter som det finns folk, säger Richard Lennius.

Övergångsställen

Arbetet med att avskaffa enkelriktningen kommer inledas tidigt på måndagsmorgonen.
- Räckena har redan plockats bort och det har gjorts övergångsställen. Det här har varit ett politiskt beslut som gått fort. Kommunstyrelsens allmänna utskott har ändrat trafikföreskrifterna, som då börjar gälla omedelbart, berättar Richard Lennius.

”Kör försiktigt”

I dag kommer enkelriktningsskyltarna plockas bort. Vägingenjören vill uppmana rättviksborna att köra extra försiktigt under måndagen.
- Förhoppningsvis vet folk om ändringen. Jag hoppas att det inte blir något trafikkaos, säger Richard Lennius.
För att få ner hastigheterna kommer så kallade betongsuggor och skyltar i betongfundament placeras ut på Storgatan. Hastigheten är 30 km/h, precis som tidigare.
- Det här lösning ska bli permanent och utformas. Det är viktigt att det blir säkert för gångtrafikanterna, säger Richard Lennius.

När Sverige gick över till högertrafik 1967 skedde övergången exakt klockan fem på morgonen. Kommer den här övergången också ske vid ett exakt klockslag?
- Nej, det blir någon gång under måndagsmorgonen. När affärerna öppnar ska allt vara klart, säger Richard Lennius, som även påpekar att Storgatan kommer bli gågata som vanligt i sommar.

Mer läsning

Annons