Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks gymnasium får behålla sitt namn tills vidare

Annons

Efter protester från personal får Rättviks gymnasium heta så - åtminstone ännu ett tag. Kommunstyrelsen ”köpte” inte förslaget om namnbyte till Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.
- Frågan ska utreda för att se vilka beslut som är tagna i namnfrågen, säger kommunalrådet Jonny Jones.

DD berättade i början av juni att kommunstyrelsens allmänna utskott gick ungdoms- och utbildningsberedningens linje om nämnda namnbyte efter ett medborgarförslag från Ingrid Jernefalk.

Stark reaktion

Förslaget lades fram i samma veva som gymnasiet hade ålagts ett omfattande sparproggram.
Reaktionen från personalhåll blev stark
- Jag är både besviken och förbannad. Vi har inte pengar till böcker och studiematerial.
Vi har inte råd med speciallärare. Vad använder dom skattepengarna till, frågade exempelvis Micke Nystrand i en artikel i DD.

Dyrt

Personalen pekade på att ett namnbyte skulle bli dyrbart och pengarna i stället borde komma skolan tillgod i form av nya läromedel och stöd till elever med svårigheter.
På tisdagen diskuterades ärendet av kommun-styrelsen. Dock inte om personalprotesterna enligt kommunalråden Jonny Jones och Jans Jonsson.

Oklart med beslut

I stället pratades det om det någon gång tagits nåt politiskt beslut om gymnasiets namn.
Det verkar oklart. En del menar att det kan röra sig om ett tjänstemannabeslut att det som tidigare hette Stiernhööksgymnasiet och naturbruksgymnasiet blev Rättviks gymnasium när de slogs samman.
- Jag tycker inte att det här är en kommunfulmäktigefråga i dag.
Men vi får reda ut det här och se vad vi kommer fram till, säger Jonny Jones, som ändå är tevksam till att ett namnbyte skulle bli så dyrbart.

HANS BLOOM

Mer läsning

Annons