Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks Semelkung är spelmannen Säbb-Anders

/
  • Åke Kock njuter av en semla på Fricks konditori på Fettisdagen i går. Bredvid honom sitter Kent Andersson och han som täcker upp där bak är Stig Mases.FOTO: MATS LINDSTRÖM
  • Semlor utan grädde är som kärlek utan kyssar, skulle man kunna säga. Här läggs den härliga grädden på med snits.

Annons


I gr den 24 februari var det Fettisdagen - semlans egentliga premirdag.
Skulle gubbarna p Fricks konditori verge sig kra fralla fr semlan?
DD gick dit fr att kontrollera.

I stort sett varje morgon ret om trffas ett gng personligheter i sidorummet p Fricks fr att dricka kaffe, ta smrgs och prata om det mesta som berr livet.
Undertecknad var mycket spnd p om den vardagliga frallan till kaffet hade bytts mot en semla eller gick det p som vanligt?

Traditionell semla

Vid ett bord satt ke och Jan-Erik Kock frn Leksand, en gng i tiden mycket servicemedvetna bensinstationsgare, som numera jobbar med automatstationer i Insjn, Leksand, Rttvik och Mora.
Kaffekopparna stod dr p bordet, men frallan var otroligt nog borta.
- Det r min tredje semla och jag ter alltid en p Fettisdagen fr det r tradition. Innan ssongen r slut har det skert blivit tio semlor. Min frsta t jag p 1940-talet och kallades hetvgg. Den t man med varm mjlk. Jag tycker man ska hlla p traditionerna och bara ta semlor frn och med Fettisdagen. r inte s frtjust i andra sorter, men vaniljsemlan r god, sger ke och mumsar p.
Vid ett annat bord hittade DD spelmannen och Semelkungen Sbb-Anders. Han r s glad i dessa bakverk att han slr brderna Kock med hstlngder. Sbben kan med ltthet ta semlor morgon, middag och kvll.
- Dom r s goda att jag inte kan gr frbi dom. Totalt blir det femtio semlor, men det jkliga r att man mste ut och g ngra mil.
- Frra ret skojade vid med Anders och gav honom en plast-semla som stod innanfr skyltfnstret. Och han var s sugen att han inte mrkte att semlan inte var p riktigt. Vi hade vldigt kul t det, sger ke Kock.

Vad tycker d Rttviks Semelkung om dagens semlor?
- Dom r mycket goda och grdden och mandelmassan r kta grejor. Men storleken p semlorna har minskat och jag saknar den strre modellen, sger han och spnner ut magen fr att visa hur mnga semlor som fr plats.

Vaniljsemlan kommer

P Fricks konditori AB tillverkas cirka 30 000 semlor frn trettonhelgen till onsdagen fre pskveckan. 80 procent r traditionella semlor och 20 procent nyskapande semlor.
- Uppstickare r vaniljsemlan och semeltrtan, sger Marianne Frick, gare till det anrika fretaget som nu r inne p sitt femtiofrsta r.


MATS LINDSTRM

Mer läsning

Annons