Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sid Jansson berättar skogsskrönor vid Styggforsen

Annons

Välkände Sid Jansson berättade att det inte finns några troll i skogen men däremot vargar då Rättviksdansen snurrade vidare med Bodadagen
- Folk är rädda och ängsliga. Man måste ta rädslan på allvar, sa Sid.

I några år har dansveckan ”tjuvstartat” med att Sids skrönor hos Tommy och Katarina Nivrén, som driver serveringen vid Styggforsen. I år var det ingen tjuvstart eftersom festivalen invigdes i söndags.
Under ”Bodadagen” visades även vävning i vävstugan och det var även dräktvisning och instruktion i Bodapolska på gammelgården där det i går kväll även dansades till Boda spelmanslag.
När Sid Jansson höll låda vid Styggforsen var han och besökarna rustade med regnkläder och paraply.
I fjärran mullrade åskan och förhöjde den goda stämningen då många även åt kolbullar.
Sid informerade om trakten där det i mitten av 1800-talet fanns fyra butiker, en brännvinsbutik i Ovanmyra, en affär i kyrkbyn och två i Kärvsåsen.

”Relativt tätt”

- Sen har det bara gått utför, konstaterade Sid och klargjorde sen att det inte finns vare sig troll eller varulvar i skogen.
- Vi har bara vargar här. Det är relativt tätt. Och en enorm diskussion om dem. Jägarna vill inte släppa till minsta lilla älgkalv och en del är rädda för att släppa ut sina barn.
- Folk är rädda och ängsliga och hoppas vargen fördelas även på andra håll.
Man måste ta rädslan på allvar, sa Sid Jansson inför åhörare, som trots allt inte såg förskräckta ut under hans föredrag.

HANS BLOOM

Mer läsning

Annons