Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Snuset det enda Sverige fått igenom i EU”

/

Annons

Det hjälper inte att kommunerna lagt in sitt veto mot uranbrytning.
Om Lissabonfördraget klubbas i riksdagen så bestämmer inte längre kommunerna.
- I dag kan Sverige avhända sig allt kommunalt veto. Det är skandal, slår miljöpartisten Paul Rimmerfors fast.
Då blir det bland annat möjligt att bryta uran, trots att kommunerna säger nej.

Paul Rimmerfors är en gammal kämpe mot kärnkraften. Han var med i Lennart Daléus stab som ledde linje tre inför kärnkraftsomröstningen 1980.
Linje ett bestod av förespråkarna för kärnkraften. Motståndarna förlorade när linje tvås avvecklingsalternativ las till inför omröstningen.

Kräver undantag

Han är upprörd över att Lissabonfördraget i dag troligtvis antas av riksdagen, utan någon allmän debatt och utan att Sverige begärt några undantag eller särregler.
- Det enda undantaget Sverige fått igenom i EU är snuset. Nu borde man kräva undantag för att värna den kommunala vetorätten, anser Paul Rimmerfors.
Vetorätten innebär bland annat att regeringen får tillåta uranbrytning endast om kommunfullmäktige i den aktuella kommunen har sagt ja.
Ett sextiotal kommuner i landet har fullmäktigebeslut på ett veto mot uranbrytning, däribland Orsa. Miljöpartiet i Rättvik har i en motion föreslagit att kommunen ska utnyttja sitt kommunala veto mot uranbrytning.
Det är inte nödvändigt, säger kommunalrådet Jonny Jones, c. Rättvik är motståndare till uranbrytning, och det har kommunen visat genom att överklaga ett beslut om provborrning, argumenterar han.

”Slött svarat”

Detta visar bara att Jonny Jones inte satt sig in i vad Lissabonfördraget innebär för kommunerna, kommenterar Paul Rimmerfors. Han hänvisar till Jonny Jones svar till Dala-Demokraten i förra veckan på vad han tycker om Lissabonfördraget.
”Det är en stor fråga. Jag behöver mer tid”, sa Jonny Jones.
- Det är slött svarat, kommenterar Paul Rimmerfors.

Atomvapen

I fjol var det aktuellt med provborrningar efter uran i Dalfors, ett beslut som kommunen överklagade. Nu har företaget Mineralbolaget AB fått tre nya tillstånd att provborra i Rättviks och Ovanåkers kommuner, säger Paul Rimmerfors och tillägger:
- Sverige är toppaktuellt inom EU för uranbrytning. Tillgångarna börjar bli uttömda i Europa.
Paul Rimmerfors kopplar inte bara kärnkraften till energiförsörjningen inom EU. Den har också en koppling till vapenindustrin, säger han.
- Lissabonfördraget gör det möjligt att behärska svenskt försvar inom ramarna för en EU-armé, säger Paul Rimmerfors.
Och därmed kan uranbrytningen ytterst handla om atomvapen, säger han.

Mer läsning

Annons