Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inspirera till en grön och miljövänlig jul

/
  • Margareta Kurtén (tv) läser Jul i mumindalen på julmarknaden i helgen som arrangeras av Ulrika Ström (th).Foto: Sofia Strindvall
  • Kerstin Landström arrangerade Rättviks allra första julmarknad för tio år sedan.Foto: Sofia Strindvall

Annons

Idag slår Rättviks kulturhus upp portarna för julmarknaden för tionde året i rad. Men medan andra hoppas på en vit jul vill Ulrika Ström inspirera till en grön.

Hela fredagen förberedde knallar och arrangörer för helgens julmarknad. Julgranen var pyntad och konsthantverk ställdes tillrätta på borden. Ulrika Ström är arrangör för julmarknaden och vill inspiriera människor till att tänka på miljön. Därför är årets tema ekologi.

Personligt ansvar

- Ekologi handlar om personligt ansvar. Om inte vi i den här delen av världen har råd med kravmärkt mat, vem ska då börja? Men jag vill inte leverera några pekpinnar utan få folk att tänka till.
Men det betyder inte att det är några nya klimatsmarta uppfinningar som står uppställda på borden. Det är konsthantverk i trä, textil och metall. Honung, ostar och marmelader. Ulrika Ström vill belysa att det traditionella ofta är det mest miljövänliga.

Som självhushållen

- Alla traditioner kommer från självhushållens tid, när man tog tillvara på allting. Det som nu är ekologiskt är ju egentligen det som varit innan alla tillsatser, plaster och bekämpningsmedel.
Ett mer tydligt exempel på årets tema är cafét som till största delen säljer kravmärkt fika. Dessutom är Svenska Naturskyddsföreningen kommer på plats. De ska bidra med fakta om hur man kan leva mer ekologiskt och klimatsmart.
Bakom en trave filtar står Kerstin Landström från Uppsala. Det var hon som drog igång Rättviks julmarknad för tio år sedan.
- Det fanns ingen julmarknad i Rättvik då och som konsthantverkare behöver man platser att sälja sina produkter.

Naturlig plats

Kulturhuset blev en naturlig plats eftersom utomhusmarknader är väldigt beroende av väder. Hennes bidrag till det ekologiska temat är textilier med naturmönster.

Naturen inspirerar

- Jag har alltid bott på landet så därför är det mycket katter, kor, bär och andra naturinspirerade mönster på mina tyger.
Lennart Nygårds är en annan konsthantverkare som mer bokstavligt talat inspirerats av djur och natur. Han arbetar mest i trä och har bland annat skapat en lykta som är gjord av urinblåsan från en gris.
- Jag brukar kalla den för blåslampan, säger han och skrattar.
Rättviks julmarknad är öppen lördag och söndag mellan klockan 11.00 och 16.00SOFIA STRINDVALL

Mer läsning

Annons