Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Alla barn i kommunen ska få det stöd de behöver”

Annons

Nu ska elever med behov av extrastöd fångas upp en gång för alla. I går måndag invigdes Elevhälsa i Säters kommun. En verksamhet som engagerar inte mindre än 43 personer med anknytning till kommunens skolverksamhet.

Det är en stor skara som har samlats i korridoren i Elevhälsans nyinvigda lokaler i Skönvik. Det är kvinnor och män med vitt skilda kompetenser inom Säters skol- förskole- och skolbarnomsorgsverksamhet. En positiv förväntan finns i luften och Ulla Rönnols, rektorn som leder alltsammans, försöker attvisa intentionerna symboliskt. Hon låter så många som möjligt hålla i ena änden i ett papperssnöre medan hon själv håller ihop alla snören i andra ändan. På så sätt illustrerar hon det stora nyckel-ordet i sammanhanget: Samordning.

Säte i Skönvik

Elevhälsan i Säters kommun är en samordnande verksamhet som kommer att ha sitt säte i Skönvik. Det betyder inte att den praktiska verksamheten kommer att bedrivas där. Det är bara en samlingsplats för olika kompetenser. Arbetet som sådant kommer i första hand äga rum ute i skolorna, i samråd med dessa skolors arbetslag.

Elevhälsans kärntrupp är Elevhälsogruppen som består av kurator, skol-sköterska, familjebehandlare, skolpsykolog, Tal- och språkpedagog, samt specialpedagoger och skolläkare. Syftet med hela apparaten är att varje barn i kommunen ska få det stöd de behöver, både socialt, känslomässigt och inlärningsmässigt. Till exempel kommer det att finnas undervisningsgrupper,


Kendagruppen för elever i skolåren 7-9, samt Fogdegruppen för elever i skolåren 1-6. Undervisningsgrupperna är en alternativ skolform för elever med omfattande behov av specialpedagogiska insatser. Allt detta kan låta som en kostsam satsning för kommunen, men så är inte fallet enligt Ulla Rönnhols.
- Vi använder oss av ordinarie resurser. Det har gjorts både externa och interna utredningar. Alla visar att det här är kostnadseffektivt. Vi får ut mycket för pengarna på det här sättet.

JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons