Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anitha Barrsäter från Svartådalen delade med sig av sina erfarenheter

/
  • Säters kommunbygderåd hade bjudit in Anitha Barrsäter till sockenstugan i Stora Skedvi. Omkring 20 personer kom för att lyssna.FOTO: ANNA ENBOM

Annons

En stolt Anitha Barrsäter kom till Stora Skedvi Sockenstuga i måndags kväll. Hon berättade om hur landsbygden i Svartådalen utvecklats tack vare att man startat ett kommunbygderåd.

Svartådalen ligger i Sala kommun, på gränsen till Dalarna. Där bor Anitha Barrsäter. Hon berättar stolt att hon kan prata hur länge som helst om Svartådalens kommunbygderåd. Bygderådet har åstadkommit mycket sedan starten 2001 och har många erfarenhter att dela med sig. Det kan behövas i Säter, som nyligen har bildat sitt kommunbygderåd.

Lyssna

Ordentliga förstudier är en viktig förusättning för attt lyckas.
- Vi började med att kolla runt hur andra kommunbygderåd har gjort och bjuda in dem och lyssna, precis som ni gör med mig nu, säger Anitha Barrsäter.
Även när det gäller alla små och stora projekt som kommunbygderådet dragit igång så har de åkt runt, tittat och lyssnat på andra.
- När vi skulle driva lanthandel hittade vi förebilden i ett affärskooperativ i Orsa. Och när det gällde offentlig upphandling inspirerades vi av samarbetet som Borlänge, Säter, Smedjebacken och Gagnef har.

Intressenter

Att få med sig alla intressenter är också väldigt viktigt, inte minst "de som äger frågan".
- Ska vi nyttja markerna, måste vi få med oss markägarna, då får de driva projekt som rör deras mark. När vi skulle engagera ungdomar att sätta upp föreställningar lät vi kyrkan leda projektet, eftersom de redan hade ungdomsverksamhet.
Kommun och landsting bör komma in i dialogen så snabbt som möjligt.
- Det underlättar väldigt om de är delaktiga i projektet från början. Och det har fungerat bra, vi strävar ju alla efter samma mål även om vi gör det på lite olika sätt.

Operakällaren

Och vad har kommunbygderådet i Svartådalen åstadkommit? En ökning av lokalproducerad mat. Fler boenden och bättre tillgänglighet för turister. Driver handelsbod. Bönderna får bättre pris på kött, som bland annat säljs på Operakällaren numera. Varit en avgörande faktor för att byförskolorna ska bli kvar. Pris för årets bästa Leader-projekt 2004. För att nämna några exempel.

ANNA ENBOM

FAKTA: Kommunbygderåd
-> Nybildat i Säter.
-> Ska jobba med landsbygdsfrågor.
-> Tidigare har det funnits kommunbygderåd i alla kommuner i Dalarna, utom Säter.

Mer läsning

Annons