Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmar Måntelius och Ulla Hannelius på Världsbokdagen

Annons

På Världsbokdagen berättade Dagmar Måntelius och Ulla Hannelius om sina böcker "Vårda till sjukdom" och "Lastbar barlast" på Lundgrens.

Båda började skriva som vuxna några år innan pension och gett ut böcker på eget förlag.
Först ut att berätta var Dagmar Måntelius som nyligen kommit ut med boken "Vårda till sjukdom". Hon alltid kommit i kontakt med äldre människor och även arbetat inom äldreomsorgen och fått bra insikt hur det är att bli gammal.
-- Jag skapade huvudperson Kristina, som fick vara den som berättade i boken om äldregården Hemgården, berättar hon.
Kristina kommer in i vården som biträde på samma sätt som Dagmar kom in en gång. Därefter får man följa Kristina och uppleva hur vården fungerar.
-- Syftet med boken är att den ska vara tankeväckande och få både anställda och politiker veta hur det egentligen är inom vården, säger hon och förklarar att allt som står i tidningarna inte är sant mycket som inte står är värre.
Hon menar att gamla människor är lika unika som nyfödda barn. Varje människa behöver trygghet, närhet och integritet. För att kunna ge det måste vi "friska" vara lyhörda för deras önskningar.
-- Sedan måste vi ha mångfald i vården och att det borde finnas fler äldreboende i olika former, inte bara demensboenden och boende med hemtjänst, säger hon.
Dagmar läser upp ett citat från Barbro Westerholm, ordförande i Äldreboendedelegationen. "Det är en myt att alla äldre vill bo hemma i det gamla hemmet in till livets sista dag". Det måste finnas ett varierat utbud av bostäder som tar hänsyn till de äldres behov och önskemål.
Dagmar Måntelius vill skapa debatt kring de äldres situation i samhället och inte bara boende.

Född i Finland

Ulla Hannelius är född i Finland och började i unga år som personlig assistent. Tjänsten kallades sällskapsdam på en stor herrgård utanför Helsingfors. Arbetet gick ut på att hjälpa en gammal dam med allehanda ting som att ta på och av skinnprotesen till att läsa högt ut böcker.
Efter akademiska studier kom hon till Sverige och fick börja arbeta från botten som statsanställda och slutade som personalchef på länsstyrelsen i Falun.
-- Vid vissa tillfällen vikarierade jag också som landshövding, säger hon med viss stolthet.
De tio senaste åren har hon bara ägnat sig åt att skriva, både barnböcker och vuxenböcker. Den senaste boken "Lastbar barlast" är hon mest nöjd med och har även fått bra recensioner. Det var om den hon nu berättade på Lundgrens.
Boken handlar om två unga människor i 1990-talets Europa, som finner varandra undan sin flykt och träffas i en by på Tunaslätten.
Det hela började med att en väninnan ringde Ulla på arbetet och berättade att deras son bara försvunnit. Han hade lagt ett kort på lådan i Borlänge och sedan dragit iväg.
-- På det kortet skrev han att han gett sig i väg, jag kommer inte tillbaka, jag har det bra och sök inte efter mig, berättar Ulla Hannelius.
Det hela inträffade i september 1992.
Tiden gick och plötsligt en natt kom han tillbaka i samma kläder som han försvann. Han ville inte berätta vad han varit eller gjort och föräldrarna kunde heller inte få honom att berätta.
-- I dag är han 35 år och en framstående forskare utomlands, säger hon.
Det hela kom att intressera Ulla så mycket att hon började forska varför han försvann. Sex år senare, alltså 1998, kom det arbetet igång. Hon började läsa och ta reda på vad som hände året 1992 för att försöka finna en förklaring.
I samma stund läste Ulla en tidningsartikel om en ung flicka från Tallinn, som kommit till Sverige och råkat illa ut.
Boken handlar om båda dessa ungdomars öde.

ROLAND ENGVALL

Mer läsning

Annons