Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD gästar en träff med tjejgruppen Ellen

/
  • Fanny och Josefina är samtalsledare. Tjejerna som deltar går i årskurs åtta. Från vänster Fanny Lundbäck, Josefina Andersson, Emma Embertsen, Jessica Larsson, Rebecka Embertsen, Angelica Eid och Josefine Johansson.FOTO: ANNA ENBOM

Annons

De har pratat om fördomar, kärlek och vänskap. De har lärt sig självförsvar och blivit bättre på att säga ifrån.
Tjejgruppen Ellen har uppnått mycket.

Det är den åttonde träffen av totalt tio stycken i tjejgruppen Ellen. Samtalsledarna Fanny Lundbäck och Josefina Andersson läser ur Ellens handledningsbok.
- Här har vi en tjej som kommer från en diplomatfamilj. Har rest runt i hela världen och har varit i Sverige de senaste fem åren, det är den längsta tiden hon bott i något land. Hon går på en engelskspråkig diplomatskola och kan ingen svenska. Är hon svensk eller amerikansk?

Väcka tankar

Det lutar åt det senare alternativet bland tjejerna, men buden är olika. De resonerar sig fram och motiverar sina åsikter. Det är precis vad Ellen går ut på: öppna diskussioner
- Vi ska väcka tankar och funderingar hos tjejerna, men vi ska inte gå in och säga vad som är rätt och fel, berättar Fanny Lundbäck.

Upptäcka fördomar

På golvet ligger tidningsurklipp. I den förra övningen pratade tjejerna om bilderna och kom fram till att de skulle vilja ha Lill-Babs som mormor och Carin da Silva som kompis. Som morfar valde de en äldre, gråhårig man.
- Kan man inte ha en ung morfar? undrar Fanny Lundbäck.
Det diskuterades också vilken sexuell läggning de tror att personerna på bilderna har, och vilka som ser snälla ut.
- Man får så mycket tankar bara av att se på en person, säger Fanny Lundbäck.
Syftet med övningen är att upptäcka om det finns några fördomar och medvetandegöra dem.

Säga ifrån

Tjejerna är eniga om att de lärt sig saker under träffarna. Framförallt nämner de självförsvar, att säga ifrån och att våga ta plats.
De har också pratat om sånt som de inte skulle prata om annars. Den bästa diskussionen, tycker de, var då de pratade om kärlek och relationer, till exempel vad som ska ingå i en relation, hur man ska vara mot varann och hur det känns när man är kär.
3 Hur känns det då?
- Det känns pirrigt och man blir glad, säger tjejerna.
ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons