Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns en bäver i stan

/
  • Här har bävern fällt träd. Marken bakom är tillplattad och har spår av att bävern släpat ner träden ån.FOTO: ANNA ENBOM
  • Stieg Eklöf vet var man hittar bäverspår i stan. Han har även sett bävern simma i ån.FOTO: ANNA ENBOM

Annons

- Rör man sig vid Ljustern och inte för så mycket ljud, då har man inte så dålig chans att se en bäver, säger Staffan Jansson, biolog och miljöinspektör på kommunen.
Tillhör du inte den som lyckats se en livs levande bäver så kan du i alla fall se spåren efter den. Till exempel i centrum, mellan Ljusterån och infarten mot Klockarskolan.

Stieg Eklöf har mött bäver flera gånger. Han förklarar varför de fällda träden vid Ljusterån är verk av en bäver och inte en människa.

Bygger bo

- Dels har vi den spetsiga formen på stubbarna, det är typiskt när bävern avverkar. Och om man på tittar nära håll ser man att spåren i träet är lika breda som bäverns tänder. Marken omkring har blivit tillplattad av att bävern släpat träden ner i ån.
Vad gör då bävrarna med de nedfällda träden? Dels kan de bygga fördämningar för att höja vattennivån vilket säkrar att ingången till boet alltid hamnar under vattenytan. Dels kan de använda träden till att bygga bo över marken, bäverhyddor.
- Men här i närheten kan man inte se någon bäverhydda, säger Stieg Eklöf.

Äter innerbarken

Bävrar fäller också träd för att äta.
- Det är den näringsrika innerbarken de vill åt, förklarar Staffan Jansson, biolog och miljöinspektör på kommunen.
En del träd blir liggande kvar. Stieg Eklöf visar ett fällt träd som råkar fastna i ett annat.
- Sådär ja, nu kan bävern ta med sig det, säger han och lösgör trädet.

Svåra att se

Är det ett problem att bävrar fäller träd längs Ljusterån?
- Inte direkt. Marken längs ån är till större delen naturreservat och ska därför få utvecklas lite friare, om bävern fäller ett träd så räknas det som naturlig påverkan, säger Stefan Jansson.
Hur troligt är det att få se en bäver?
- Ofta hör man snarare nånting som säger plask, och så försvinner de, berättar Stefan Jansson.
ANNA ENBOM

Fotnot: Några dagar senare får jag ett mail av Stieg Eklöf. Han hälsar att trädet som som han lösgjorde är borta. “Bävern jobbar!!”

Mer läsning

Annons