Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågan på knäckebröd har ökat

Annons

När stora företag köper upp mindre händer det att lilla företaget läggs ned. Det omvända blev när Leksandsbröd 2005 köpte upp det lilla, men specialla, Vika Bröd.

Nästan varje år har nytt bröd från Vika Bröd lanserats de senaste åren. Hösten 2004 kom Vika Kummin med sin speciella krydda.
- Det brödet är fortfarande kvar, säger Sören Andersson, som blev tredje generationen i det lilla familjeföretaget innan det köptes upp 2005.
Därefter kom Skedvi Korn i november förra året, ett grövre bröd med kornmjöl.

Fyra nyheter

Det senaste kom så sent som för bara någon månad sedan och är egentligen fyra nyheter, Vika Delikatess. Dessa är oliv & soltorkade tomater, gräslök & paprika, original samt havssalt & koriander.
- Vi har redan packat 75000 förpackningar av Vika Delikatess, säger han. Efterfrågan från butikerna har varit så stor att de små förpackningskartongerna redan har tagit slut.
Återstår nu att se om kunderna också är villiga att köpa detta speciella bröd när priset ligger på samma nivå som det vanliga Vika-brödet.
Sören Andersson tror att köparna av det här brödet inte tillhör småbarnsfamiljerna.

Ökning av åtgång

En poäng med brödet och förpackningen är en bra present om man är bortbjuden. Samtidigt noteras en ökning av åtgången på hårt bröd. Under många år har efterfrågan på knäckebröd minskat.
- För ungefär tre år sedan vände det och nu är det hetaste heta knäckebröd i olika smaker, säger han.
Följden har också blivit att det poppar upp små bagerier hela tiden.
- Man ska komma ihåg att vi är det enda bageriet som står och gräddar för hand, säger Sören Andersson.

ROLAND ENGVALL

Mer läsning

Annons