Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevrådet på Klockarskolan vill ha en skola att må bra i

/

Annons

Drygt 30 högstadieelever från Klockarskolan samlades i torsdags vid Skönviks konferenscenter.
De är demokratiskt valda elevrådsrepresentanter och har i uppdrag att skapa en bättre skola.

Eleverna delas snabbt in i diskussionsgrupper av idrottsläraren Berndt Larsson, den enda närvarande vuxna personen. När indelningen är lämnar han ungdomarna ensamma. Meningen är att de ska klara sig själva.
De ska själva kunna organisera sig och komma överens om vad som är viktigt att göra. Kort sagt så ska de kunna driva sin egen demokrati och den här dagens elevrådskonferens är det dynamiska startskottet på processen.
- Vi ska lära känna varandra, vi ska gå igenom vad som är bra och vad som är dåligt med skolan. Sen ska vi se hur vi ska agera, vilka roller vi ska ha och hur vi kan vara föredömen.

En lista

Den som berättar med sån skarp tydlighet är ingen vuxen, utan Sabina Lindström som går i 9G.
Hon har varit engagerad i elevråd sen hon gick i fjärde klass och är nu ordförande i elevrådets styrelse. Hon har en klar bild av hur elevrådet ska styra upp dagen. Hon visar en lista med saker i skolan som behöver förbättras och förklarar att punkterna ska sorteras ut efter en prioriteringsordning i tre steg enligt följande:

1. Det viktigaste, det vill säga sånt som behöver åtgärdas så fort som möjligt.
2. Det som kan göras senare.
3. Det som kan läggas åt sidan.

Vad är det för åtgärder det handlar om?
- En del klagar på korridorerna, en del på kalla rum, eller dåligt material, trasiga stolar, eller klotter. Och så trakasserier och mobbning...

Utmaningar

Listan verkar kunna göras hur lång som helst. Det är uppenbart att elevrådet står inför utmaningar och intressanta lärdomar från och med den här dagen. Men det är som det ska vara om man ska tro Sabina Lindström.
- Vi ska kunna må bra av att vara i skolan. Det är viktigt att vi kan göra förändringar. Det är det elev-rådet är till för.

JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons