Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Säterdal - olika versioner • Frågan avgörs i dag

/
  • Fån vänster Anders Lövgren (vice ordförande i Dalsällskapet), Torgny Hemming (verksamhetsutsvecklare för riksorganisationen Folkets hus och parker), Kristoffer Olerås (styrelseledamot i Dalsällskapet), Agneta Eriksson (ordförande i Dalsällskapet) och Eva

Annons

Vad gick snett med Säterdalen? I fredags kallade Dalsällskapet till presskonferens för att ge sin version. I går gjorde Abbe Ronsten (s) och Lotta Bergstrand (fp) samma sak. I dag avgörs frågan av kommunstyrelsen.

Den 19 augusti föreslog KSAU att kommunen ska säga upp avtalet med Dalsällskapet. Dalsällskapet valde att själva säga upp avtalet den 28 augusti, innan ärendet hade hunnit gå vidare till kommunstyrelsen.
- Den öppna tvist som fanns mellan Dalsällskapet och Janssons var inte bra för Säterdalen. Därför utnyttjade vi våran rätt att säga upp avtalet, säger Ronsten.
Dalsällskapet menar att de var på gång att lösa tvisten själva tillsammans med Janssons. De ser initiativet till att säga upp avtalet som en brist på förtroende
- Det sista halvåret har vi tappat gnistan eftersom det varit så mycket kontroverser och skriverier om oss i tidningarna. Bland annat fick vi läsa att vi skulle sägas upp på förslag av Lotta Bergstrand. Vi har inte misskött oss och ändå sägs vi upp, säger Agneta Eriksson, ordförande i Dalsällskapet.

rrr

Förhandlingar
- Vilka förhandlingar? Det har varit hearing mellan förhandlingsgruppen och oss enskilt och en hearing med förhandlingsgruppen och Janssons enskilt, säger Eva Kungsmark, styrelseledamot i Dalsällskapet.
- Vi träffade parterna under hösten ett par gånger var och en för sig, säger Ronsten.
Dalsällskapet är kritiska mot att förhandlingsgruppen består av enbart två politiker, Abbe Ronsten och Lotta Bergstrand, samt några tjänstemän.
- Det blir väldigt svårt att sitta i konkreta förhandlingar om gruppen blir för stor. Sen tänkte vi på skriverierna i tidningarna, med en liten grupp är det lättare att hålla förhandlingarna interna, säger Ronsten.

rrr

Avtal
När avtalet mellan kommunen och Dalsällskapet brutits valde kommunen att starta förhandlingar med Dalsällskapet och Janssons Mat Nöje.
- Vi hade två entreprenörer som var väl inarbetade och som vi tyckte hade gjort ett bra jobb. Våran utgångspunkt var att vi ville att båda parterna skulle ha avtal direkt med oss, säger Ronsten.
- Vi hade ett helhetsavltal med kommunen och blev uppsagda utan att vi misskötte oss. Vi vill fortsätta med helhetsavtal, säger Eriksson.
- Även Janssons var tveksamma med tanke på de tidigare konflikterna, men de var beredda att prova det här tillsammans med Dalsällskapet. Dalsällskapet var inte beredda, de valde att kliva av förhandlingarna, säger Ronsten.

rrr

Mål och visioner
Dalsällskapet anser att de har haft goda ambitioner för Säterdalen men inte kunnat verkställa dem på grund av att kommunen saknar mål och visioner för dalen.
- Vi tycker avsiktsförklaringen i avtalet räcker väldigt långt, det skulle inte bli bra om vi detaljreglerade. Vi sätter den yttra ramen och ansvarsområdet, sen måste de som driver dalen ha en viss frihet, säger Ronsten.
- För att söka externa medfinansiärer, till exempel Leader och andra EU-medel, så behöver vi ha kommunen med oss eftersom de är ägare. Vi har efterlyst ett antal diskussioner med kommunen, men de har inte varit intresserade, säger Eriksson.

rrr

Flera partier
- Säterdalen är en av våra viktigaste politiska frågor och den måste lyftas till en annan nivå, nu är det sandlådenivå, säger Eva Kungsmark.
Dalsällskapet anser att alla partierna borde varit delaktiga i kontakten med Dalsällskapet och diskussionerna om Säterdalen.
- Vi ville träffa samtliga politiska partiers företrädare, inte bara träffa två politiker som sen för informationen vidare, säger Eriksson.
- Dalsällskapet har varit på KSAU och kommunstyrelsen och informerat om verksamheten. Om Dalsällskapet hade velat att de andra partierna skulle varit delaktiga på ett annat sätt så borde de ha tagit upp det i förhandlingarna, säger Ronsten.

rrr

Framtiden
Vad vill ni att kommunen ska göra?
- För att nå visionerna med dalen måste det till ett nytt avtal. Kommunen borde ge chansen till de som är intresserade att lämna ut sina förslag, och ta ställning till de förslagen på en politisk nivå. Alla partier, och inte bara KSAU, ska vara med i diskussionen, säger Eva Kungsmark.
Kommer ni att gå ut med en ny förfrågan?
- Nej, man kan inte ändra sig. Så gör man inte i en förhandling, det handlar om affärsetik, säger Lotta Bergstrand.
Text och foto:
ANNA ENBOMFotnot: KSAU, kommunstyrelsens arbetsutskott, består av Abbe Ronsten (s), Lotta Bergstrand (fp), Tommy Andersson (m), Karl-Erik Finnäs (c) och Jan-Erik Steen (s).
Förhandlingsgruppen, som förhandlat med Dalsällskapet och Janssons Mat Nöje under hösten, består av Abbe Ronsten (s) och Lotta Bergstrand (fp) samt kommunchef Christer Malmstedt, Säterbostäders VD Lennart Eriksson, gatuchef Bengt Östblom och planeringssekreterare Patrik Hjalmarsson.

Mer läsning

Annons