Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren Arne Norlin föreläste på biografmuseet

Annons

Det var ett gediget detektivarbete att samla fakta till boken. Men nu vet Arne Norlin det mesta om fotbolls-VM 58. De som kom till biografmuseet i tisdags fick bland annat höra om hans möten med legender som Pelé och Fontaine.

Pelés tröja från finalmatchen mot Sverige i fotbolls-VM 1958 auktionerades ut för 70000 dollar. Varför tröjan är tillverkad i Borås, kostade fyra kronor och har ett förbundsmärke som syddes fast slarvigt av brasilianska landslagets materialförvaltare och massör vet Arne Norlin. Han vet det mesta om världsmästerskapet. Han har skrivit boken "1958 - när folkhemmet fick fotbolls-VM".

Arne Norlin är mest känd för barnböckerna om Halvan. Men på biografmuseet i tisdags talade han inför en mognare publik. Många av dem hade sett fotbolls-VM 58. Antingen live eller via tv.
- På den tiden gick bara tv-sändningarna ut i de större städerna. I orter som Säter kunde man bara se på tv och man klättrade upp på en höjd och satte up en mast, säger Arne Norlin.

FIFA ville att man skulle ha staket mellan publiken och planen. Men svenska fotbollsförbundet valde rep som de alltid haft.
- Det funkade bra trots att det satt över 50000 i publiken på vissa matcher. Det var bara utländska pressfotografer som gick ut på planen för att fota när målvakten plockade upp bollen efter ett mål. Men några gånger hände det att publiken tog sin in på plan efter matcherna och hyllade sina hjältar, berättar Arne Norlin.

Det har tagit Arne Norlin fyra år att skriva boken. Han har tittat på alla mathcer på statens ljud- och bildarkiv, "läst varenda jäkla tidning och varenda jäkla bok" och sökt upp många av dem som var inblandade i fotbolls-VM 58.
Varför skrev du boken?
- Jag tycker om historia, och särskilt när man berättar historien genom nånting annat. Jag ville ge en bild av Sverige och världen för 50 år sedan genom fotbollen.

ANNA ENBOM

*****
FAKTARUTA: När Arne Norlin gjorde research för sin bok träffade han bland annat...
-> Pelé, brasiliansk legend.
"Han berättade att av allt han varit med om så var VM 58 det mest fantastiska. Det enda han ville göra efter finalen, när han väl slutat gråta, var att ringa hem till mamma och pappa och berätta att han var världsmästare."

-> Fritz Herkenrath, tysk målvakt.
"Vi skulle mötas på ett hotell i Aachen, där han bor, men jag kände först inte igen honom för att han var så kort. Han är faktiskt bara 1,78. Idag är de flesta målvakter närmare två meter."

-> Just Fontaine
"Han hade döpt sitt sommarhus vid Rivieran till "det svenska huset" eftersom VM-58 var så stor upplevelse för honom. Och han hade keramikkopior av matchbollarna på grindstolparna."

-> Mel Charles
"Han hävdade bestämt att Wales hade kunnat vinna hela turneringen om inte hans bror John Charles blivit skadad inför kvartsfinalen mo Brasillien. De förlorade ju bara med 0-1"
*****

Mer läsning

Annons