Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisbonden Karl Petter drag- plåster när LRF hade öppet hus

/
  • -- Går du med en häst så drar du inte benen efter dig, säger Eva GradinHon planerar att starta en firma som kombinerar hästar och hälsa.Karl Petter Bergvall kan vara till hjälp, tror hon.FOTO: ANNA ENBOM

Annons

- Bonde, dä föds en nog te. Dom som driver gårder e oftest såne som själve våxit opp på en gård.
Så svarade Karl Petter Bergvall på frågan om varför han blev grisbonde. Han var dragplåstret när LRF Dalarna hade öppet hus i Säters Folkets Hus under onsdagskvällen.

Nja, det stämmer inte riktigt, tycker Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF, som svarade på frågor och delade ut broschyrer under kvällen.
- Jag själv kommer från stan, och vi köpte en gård på landet där vi har mjölkkor, berättar hon.

Nya möjligheter

Att inte födas in i yrket, utan bryta upp från stor-stadslivet, är ännu vanligare bland de ”nya” bönderna. Till exempel de som sysslar med turism, hästar och biobränsle.
- Kvinnor som kommer från storstan och gifter sig med en bonde blir ofta väldigt intresserade och ser nya möjligheter. Inte minst när det gäller det här med turism och att öppna för gäster, säger Inger Backlin, före detta turistföretagare.

• Varför har ni öppet hus?
- Det här är första gången som LRF Dalarna har öppet hus. Tidigare riktade vi in oss mot befintliga medlemmar, särskilt förtroendevalda. Men nu bjuder vi in brett, säger Lotta Zetterlund.

• Varför just i Säter?
- Det är en stor landsbygdskommun, med mycket aktiva medlemmar. Stora Skedvi blev vald till årets lokalavdelning i Sverige, bland annat för att de ordnade Gårdsrundan. Det var hårfint att välja mellan dem och Gustafs eftersom de jobbar mycket tillsammans, det var nästan som att dra lott, säger Lotta Zetterlund.

Hästar

Eva Gradin från Hedemora var en av de som kom fram och pratade med Karl Petter Bergvall under kvällen. Hon är inte medlem i LRF men kan bli framöver eftersom hon planerar att starta en firma där hon kombinerar hästar och hälsa.
- Jag pratade med Karl Petter för att se om han eventuellt i framtiden kan vara lite behjälplig i min firma. Det är alltid kontakterna som räknas, säger hon med ett leende.


ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons