Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"känns att det är buret av bön"

Annons

För drygt ett år sedan köpte Forshaga Susanne Brännhammar och Stefen Bosbach gamla EFS-kapellet i Stocksbro. Nu planerar de bygga om det till kursgård kombinerad med bostad.
De står och tittar ut över det stora kyrkorummet. Hur ska det ställas iordning och kommer de att klara detta är frågor som ställs.

Den 18 februari 2007 var en speciell dag för Forshaga Susanne Brännhammar och Stefan Bosbach. Dels fyllde Susanne år och dels köpte de EFS-kapellet i Stocksbro.
Just den här dagen hölls även den sista gudstjänsten i kapellet och lockade fullt hus med kör och kyrkoherde närvarande. Gudstjänster och söndagsskola har hållits regelbundet fram till den här sista dagen.
-- Direkt efter kaffet fick vi nycklarna och började riva dagen efter, säger Stefan Bosbach.
Susanne och Stefan har varit ute efter att köpa ett hus. När de kom till Stocksbro hösten 2006 och såg kapellet blev de intresserade.
-- Susanne var aktiv här i sin ungdom, säger Stefan och berättar att de kände den fina atmosfären i huset direkt de steg in där.
Den känslan hoppas de blir kvar även efter renoveringen. Nu har renoveringen pågått drygt ett år där tak och golv gjorts färdiga. På övervåningen håller tre rum på att ställas iordning.
Det stora problemet blir att bygga om stora kyrksalen.
-- Vi vill gärna ha hjälp med det, säger Susanne och skickar frågan vidare genom tidningen.
Är någon eller några intresserade att hjälpa Stefan och Susanne är det bara att höra av sig. De tar emot all hjälp de kan få. Ofta är de där under helgerna och arbetar.
-- Jag har letat efter ett kapell sedan jag var 15 år, säger hon och har nu hittat det.
Hennes planer för framtiden är att starta enskild firma i september och arbeta med konfliktlösning i församlingar men även inom näringslivet.

Svenska kyrkan

Både Susanne och Stefan arbetar inom svenska kyrkan. Susanne är präst och Stefan är utredare åt Uppsala stift.
Huset renoveras för året runt boende. Hur det ska användas i framtiden återstår att se. Susanne har sin vision klar på framtida arbetsuppgifter.
-- Någon form av kursgård kombinerad med boende, säger hon.
Genom att ställa iordning EFS-kapellet kan endagarskurser med arbetslag eller ledningsgrupper hållas där.
Närheten till Stocksbro bystuga är perfekt om det gäller större samlingar.
Just nu är hon tjänstledig ett år för att arbeta med det här och har insett att här finns mycket att göra.

Önskemål

-- Får man önska något är att det stod några grävmaskinister, trädgårdsarkitekter och ringde på och sa att vi gör klar det sista, säger hon.
Nästa projekt är en häck runt gården så barnen inte springer ut på gatan.
I höst ska det mesta vara färdigbyggt.
ROLAND ENGVALL

Susannes karriär

Hon har arbetat som präst i New York under tre år från 1995 till 1998. Sedan har hon byggt upp kyrkans verksamhet på Högskolan Dalarna. De senaste fem åren har hon arbetat på Uppsala stifts kansli med att rekrytera präster och även arbetet en del med konfliktlösning i församlingar.
Det sistnämnda känner hon som en allt viktigare uppgift, att församlingarna blir mer effektiva.

Stefans karriär

Stefan arbetar som utreda åt Uppsala stift och håller på med ett helt nytt program för svenska kyrkan. Det är ett GIS-program där man kan lägga in olika parametrar.
Kyrkan kan bli så mycket bättre genom att veta vilka människor som bor här, hur gamla är dom och hur långt har dom till kyrkorna. Kyrkan har samlat in statistik under 100 år och det gäller bara att få ut det på ett bra sätt.

Mer läsning

Annons