Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens beslut upprör Skrivelse lämnas till kommunen

Annons

Länsstyrelsen har godkänt att gamla granhäcken runt Skönviks kyrkogård får tas ned och ersättas med en ny.
- Vi känner oss upprörda, skriver tre professorer om beslutet till kommunen.

De första människorna började begravas på Skönviks kyrkogård under första världskriget. Därefter har upp till 800 människor blivit begravda fram till 1951 när den siste begravdes.

Upprör

Nu har granhäcken runt den gamla kyrkogården delvis blivit gammal och förstörd. Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har beslutat att granhäcken får tas ned och ersättas med en ny. En del gamla träd ska också tas ned.
Det här har upprört en del personer. Bland annat de tre professorerna, Jan Karlfelt, Kurt Kristofferson och Lars Petterson.
- Sågas häcken ned kommer åtminstone 280 personer, som är golfare att avstå från att besöka Säters golfbana, skriver de tre professorerna i en skrivelse till kommunen.

Ett skydd

De framhåller att det här är historisk mark och de som ligger begravda ska åtnjuta gravfrid som vid alla andra kyrkogårdar.
De framhåller vidare att den tjocka granhäcken är ett underbart skydd för utomstående, för fåglar och ekorrar men även för starka vindar som sveper in. Inte mins för snedslagna golfbollar.
- Vi åker inte hit bara för golfen utan för Skönviks historia och vackra område med bland annat kyrkogården och Säterdalen, framhålls vidare i skrivelsen.
De som står bakom skrivelsen är medelålders män och kvinnor, historiker, samhällsvetare och matematiker. De flesta från Uppsala och Lunds universitet.
- Vi tycker alla om golf men framför allt människans historia och unika leverne.
Ansvarig tjänsteman på länsstyrelsen har semester denna vecka och har inte gått att nå.
Nu är granhäcken ganska fin på framsidan, ut mot gångvägen.
Däremot ser den inte vacker ut på baksidan och vissa delar måste bytas ut.

Mer läsning

Annons