Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magi och sägner är tema för utställning

Annons

Mystiska väsen hänger i taket i bibliotekets kulturhörna. Fågelkvinnor som vuxit fram ur en dröm. Magi och sägner är temat för konstutställningen som invigs på lördag.
- Livet är ju magiskt, förklarar konstnären Ana Danielsson.

Magiska och än aning skräckinjagande. Så kan man sammanfatta figurerna och maskerna som hänger från taket och väggarna i kulturhörnan på Säters bibliotek.
Men medan det skräckinjagande bara är visuellt, så består magin i det djupare intrycket. Ana Danielsson är en mångsidig konstnär från Omberg i Östergötland. En trakt som formligen sprudlar av magiska sägner. Bland lokalbefolkningen är den en del av vardagen.
- Det är oerhört levande. Man hör samtal om drottning Omma när man åker buss.
Drottning Omma är ett lokalt sagoväsen, eller en sägenomspunnen drottning som ”lever” på Omberget. Det finns en hel mytologi kring henne, med jättar och mystiska friare, som passar Ana Danielsson som hand i handsken. Hon har sammanställt en bok med den tilltalande titeln ”Vaniljdoft och dim-slöjor - Att vandring Ommas stigar”.

Stenhuggarkonst

Annars är hon i grunden en bildkonstnär som har breddat sin repertoar med bland annat stenhuggarkonst. Hon är kort och gott det hon beskriver sig själv som: ”En konstnär sen hela livet”.
Fågelkvinnorna som pryder kulturhörnan, och som intenstivt möter sin betraktares blick, är lite av ett kapitel för sig.
- Det kom en fågelkvinna till mig i en dröm. De här har utvecklats utifrån den drömmen.
Det är förmodligen inte så slumpartat som det låter. Fågelkvinnor, eller fågelmänniskor överhuvudtaget, är gamla arketypiska symboler. Det har hittats 5000 år gamla statyetter med denna typ av motiv i Europa.
Ana Danielsson säger att man kan tala med fågelkvinnorna.
Vem törs försöka? Utställningen invigs på lördag klockan 12.

JOHN LEANDER

Mer läsning

Annons