Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men snart kan tisdagsträffen bli ett minne blott

Annons

I kväll hålls sommarens sista tisdagsträff. Som vanligt blir det musik-underhållning och loppis. Men den här gången är det kanske inte bara sommarens sista tisdagsträff.
Kanske är det den sista någonsin så som vi känner den. Beslutet ligger i kommunens händer, som diskuterar ärendet i dag tisdag.

Thomas och Yvonne Jansson, som driver Dalstugan, sitter inne i restaurangen och bläddrar i en pärm med sparade anslag till sommarens alla tisdagsevenemang.
- Herregud, det har blivit en del, säger Thomas Jansson.
Han tänker också på tidigare somrar och en stänk av vemod i rösten blir ofrånkomlig.
- Vi har satt Säterdalan på kartan igen, säger han utan att låta sig blygas.

Fick ett nytt rykte

Det var för tre år sedan som Thomas och Yvonne började arrendera Dal-stugan av Dalsällskapet. Det var tufft till en början. Gästerna och aktiviteterna var få. Det var svårt att boka in artister. Ryktet om Säterdalen som ett tillhåll för oborstade raggare var en tung sten att flytta på.
Men under åren som gått har de uppskattade tisdagsträffarna bidragit till att Säterdalen fått ett nytt rykte, som familje-attraktion och allmän träffpunkt för människor som vill ha det trevligt. Veteranbilar, loppis och en strid ström av gästartister har gjort Säterdalen till en Sommarsuccé för både lokalbefolkning och turister.
- Den här sommaren har varit fantastisk. Det har kommit folk långväga ifrån. Från Uppsala, Stockholm, Västerås och till och med Göteborg.

Långdragen konflikt

Men nu kan det alltså vara slut. Orsaken är en långdragen konflikt med Dalsällskapet, som bland annat vill ta ut en kraftigt höjd hyra. Janssons har motsatt sig och därför har Dalsällskapet sagt upp kontraktet, som annars förnyas på årsbasis.
- Det står i uppsägningen att vi skulle haft för dålig service också, men det är ju precis tvärtemot vad alla besökare säger. Vi har fått mycket beröm och det är det som hålllit oss uppe.
Nu ligger beslutet i kommunens händer, som äger marken och som i dag tisdag håller ett möte i ärendet. En lösning måste till före sista september. Sedan förnyas Dalsällskapets kontrakt med kommunen automatiskt.
- Då är vi borta och kommer aldrig tillbaka, säger Thomas Jansson.

Mer läsning

Annons