Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renhållning 6,5 procent dyrare - vatten och avlopp två procent dyrare

/

Annons

Renhållningsavgiften kan höjas med 6,5 procent och VA-taxan kan höjas med två procent. De nya avgifterna kommer i så fall att gälla från och med första januari nästa år.

Beslutet togs av kommunstyrelsen i går. Prishöjningen blir verklighet om kommunfullmäktige fattar samma beslut vid sitt sammanträde den 27 november.

Diesel

Höjningen av renhållningsavgiften är nödvändig för att klara nuvarande verksamhet, anser VA- och renhållningschef Anna Nygren. Transporter är en stor del av omkostnaderna och de har blivit dyrare i och med prishöjningarna på diesel. En annan faktor är att plusjobben försvinner, vilket ökar lönerna.

Fjärde plats

Ett villa som har en 190-liters soptunna och får sophämtning var 14:e dag betalar i nuläget 1715 kronor per år. Det nya priset skulle bli 1826 kronor. Priset för latrintömning och att lämna avfall till Säters avfallsanläggning kommer också att höjas med 6,5 procent. Säters kommun har de billigaste renhållningsavgifterna i länet och med en prishöjning hamnar kommunen på fjärde plats.

Kostnadsökningar

Höjningen av VA-taxan beror på att VA-enheten drabbats av kostnadsökningar, bland annat på grund av höjda priser på el och diesel. Grundavgiften för vatten och avlopp är i dag 4168 kronor per år. Den nya avgiften skulle bli 4251 kronor. Höjningarna planerades redan i en utredning som gjordes år 2005-2006.

Dyrast i länet

Enligt VA- och renhållningschef Anna Nygren är kostnadsökningarna i VA-enheten betydligt större än att de kommer att täckas av taxehöjningar på två procent. Konsekvenserna kan bli att byggnadsunderhåll och förbättringar får skjutas på framtiden. Säters kommun har i dag den dyraste VA-taxan i länet.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons